Zupa rybna ze szpinakiem. Przepis krok po kroku
Zupa rybna ze szpinakiem to prosta zupa gotowana na bulionie warzywnym, jest bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa. Zupa z dorszem lub łososiem to doskonały pomysł na pożywny i smaczny obiad lub kolację na ciepło. Poznaj przepis na zupę rybną ze szpinakiem.
Zupa rybna ze szpinakiem to jedna z tych zup rybnych, do których nie potrzebujesz wywaru rybnego i którą przygotujesz w zaledwie kilka minut. Danie ugotuj na bulionie warzywnym, dzięki czemu zupa będzie miała jeszcze lepszy smak i aromat.
Zupę rybną ze szpinakiem ugotuj na filetach z dorsza lub łososia, możesz również pomieszać dwa rodzaje ryby, a danie będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej urozmaicone. Zupę pod koniec gotowania doprawiam solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Do zupy wykorzystaj szpinak baby, jest delikatny, ale i bardzo zdrowy. Świeże liście szpinaku to bogate źródło żelaza, które jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Niedobór żelaza skutkuje wypadaniem włosów, apatią, rozdrażnieniem i osłabieniem, a także groźną dla życia anemią.
Szpinak powinien na stałe zagościć w naszej diecie, przygotujesz z niego wiele smacznych i zdrowych dań- tu poznasz przepis na makaron z kurczakiem i szpinakiem, w tym artykule natomiast dowiesz się, jak zrobić jajka sadzone na szpinaku, idealne na pożywne i lekkie śniadanie.
Przepis na zupę rybną ze szpinakiem
Składniki na 4-5 porcji:
300 g filetów z dorsza lub łososia (mogą być pomieszane)
duża cebula
3 ząbki czosnku
400 g szpinaku baby
1 l bulionu warzywnego
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
150 ml śmietany kremówki
4 łyżki masła
posiekany koperek do posypania zupy
Jak zrobić zupę rybną ze szpinakiem?
W garnku z grubym dnem zeszklij na 2 łyżkach masła posiekaną drobno cebulę, wlej bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj na wolnym ogniu.
W tym czasie na pozostałym maśle zeszklij posiekany czosnek, następnie dodaj liście szpinaku i podsmaż je chwilę, oprósz solą, pieprzem i dodaj do wywaru.
Źródło zdjęcia: canva/ dionisvero Filety pokrój w małą kostkę, dodaj do zupy, gotuj 10 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania wlej śmietanę wymieszaną z odrobiną wody, wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, oprósz koperkiem i podaj.