Zupełnie nowa odsłona sałatki jarzynowej z fasolą
Klasyczna jarzynowa w końcówce grudnia pojawi się na niejednym polskim stole. Specjał ma rzeszę fanów, którzy tylko czekają na ten moment. Zaskoczcie ich pysznym twistem w postaci dodatku fasoli. Jej smak doskonale połączy się z pozostałymi warzywami. Musicie tego spróbować.
W tym przepisie wykorzystamy również pora, którego z powodzeniem do jarzynowej dodaje Jakub Kuroń. Wrzucimy też czerwoną fasolę — nietypowy, lecz bogaty w substancje odżywcze składnik, który wzbogaci sałatkę o porcję białka. Będzie smaczna i bardzo sycąca.
Przepis na niecodzienną sałatkę jarzynową z fasolą
Składniki:
1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej
1 mały seler korzeniowy
3 ziemniaki
2 pietruszki
1 niewielki pasternak
20 cm białej części pora
3 ogórki kiszone
kilka łyżek majonezu
musztarda klasyczna
sól i pieprz w ilości do smaku
Wykonanie:
Warzywa korzeniowe myjemy i gotujemy je w całości. Studzimy, obieramy ze skórki, a następnie kroimy je w drobną kostkę. Wrzucamy je do dużej miski. Dodajemy pocięte na półplasterki ogórki kiszone.
Białą część pora płuczemy pod bieżącą wodą i kroimy na półtalarki, a następnie dodajemy do pozostałych składników sałatki wraz z czerwoną fasolą. Warzywa łączymy z majonezem oraz odrobiną musztardy.
Doprawiamy sałatkę solą i pieprzem. Mieszamy i wstawiamy do lodówki na pół godziny, by smaki się połączyły. Podajemy ze świeżym chlebem. Smacznego.
Wskazówki:
Do przygotowania dania możecie użyć gotowej fasoli z puszki. Wypłuczcie ją tylko dokładnie z zalewy.
Jeśli do sałatki dodacie majonezu wegańskiego, będzie odpowiednia dla osób na dietach roślinnych. Zawsze możecie też sięgnąć po ten przepis i po prostu dodać fasolę.
Źródło: canva/margouillatphotos
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: borelka Zapraszamy na nasz Instagram