Zwiększa ryzyko miażdżycy, a Polacy jedzą to bez umiaru. Natychmiast przestań
Masło roślinne jest jak olej, tylko da się nim posmarować kanapki, prawda? Nie, to mit, do tego dosłownie szkodliwy – dla naszego zdrowia. Oto dlaczego nie powinniśmy jeść margaryny.
Niezdrowa margaryna
Margaryna, zwana też masłem roślinnym , to wciąż niezwykle popularny produkt, stosowany jako zamiennik klasycznego masła. Mamy do niej dość skomplikowany stosunek: po pierwsze, są w nim elementy nostalgii.
Masło znane było od setek, a pewnie i tysięcy lat. Margaryna – przeciwnie, jest rzeczą stosunkowo nową. Powstała na początku XX wieku. My zaś kojarzymy ją głównie ze smarowidłem okresu PRL-u, kiedy zpopularyzowała się w odpowiedzi na braki na rynku.
Dobre tłuszcze roślinne
Dlatego do dziś spotkać możemy przepisy , w których w roli tłuszczu występuje margaryna. Nawet w książkach kucharskich wspominających PRL namawia się nas, by na tzw. maśle roślinnym piec ciasta biszkoptowe np. do klasycznej wuzetki . Za użyciem tego składnika może także przemawiać przekonanie, jakoby było ono zdrowszą alternatywą dla tego pochodzącego z mleka.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jest oczywiście jeszcze jeden potężny argument. Są nim pieniądze . Masło ekstra – czyli klasyczne minimum 82% tłuszczu z mleka – kosztuje nawet w okolicach 10 złotych . A warianty roślinne kuszą ceną nawet dwa razy niższą. Nie obowiązują ich wymogi dotyczące składu, a skoro pochodzą z rzepaku czy innych nasion oleistych – nie są aż tak drogie w pozyskaniu.
Masło roślinne nie takie zdrowe
Czy ten argument powinien nas przekonywać? Oczywiście, oleje roślinne to doskonały wybór dla naszej diety. W przeciwieństwie do zwierzęcych, są skarbnicą tłuszczów nienasyconych. Razem z dobrymi tłuszczami dostarczają nam też cennych mikroelementów, a przede wszystkim kwasów omega w odpowiedniej proporcji.
Problem polega na tym, że w procesie utwardzania tłuszczu, czyli zamiany oleju roślinnego w margarynę, nienasycone kwasy tłuszczowe zmieniają się w te nasycone . A to powoduje, że nie dostając żadnej korzyści zdrowotnej z jedzenia masła, żegnamy się z korzyściami olejów roślinnych dla naszej diety .
Zdrowe tłuszcze zamiast margaryny
Tłuszcze w ogóle nie cieszą się od pewnego czasu dobrą prasą. Dziś powoli je rehabilitujemy. Przypominamy sobie, że składnika tego nie powinno się w zupełności eliminować, a głównym problemem naszej diety jest cukier . Jednak tłuszcz najlepiej pozyskiwać z możliwie najlepszych źródeł.
Należą do nich oczywiście rośliny. Za jeden z najzdrowszych uważane jest awokado . Odpowiednio dojrzałe i miękkie, bywa wręcz nazywane masełkiem, i jest w tym wiele racji. Dobrze też sięgać po smarowidła w rodzaju czystego masła orzechowego . Częściej sięgajmy też po oleje tłoczone na zimno – nie tylko z oliwek, lecz także np. z dyni i rozmaitych innych ziaren oleistych. A do kanapek masło czy margarynę zastępujmy choćby serkiem białym o dobrym – czyli krótkim – składzie.
Wypróbuj też stuletni przepis na faworki i doskonałą fasolkę po bretońsku .