Smakosze.pl Przepisy Zwykła grzybowa może się schować, zupa z kurek bije ją na głowę. Najważniejszy jest ten dodatek
Fot.

Zwykła grzybowa może się schować, zupa z kurek bije ją na głowę. Najważniejszy jest ten dodatek

12 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Uwielbiasz grzyby? Z tego smacznego, sezonowego składnika można przygotować naprawdę wiele. Większość gotuje z nich grzybową, ale nie wiedzą, że można przygotować coś znacznie lepszego. Zupa kurkowa ma o wiele lepszy smak, a dzięki składnikom smakuje wyjątkowo. Wypróbuj przepis, a już nigdy nie przygotujesz z nich nic innego.

Zupa lepsza niż grzybowa

Zupa grzybowa wciąż cieszy się dużą popularnością, jednak po dłuższym czasie może się przejeść. Dlatego warto poznać przepis na coś o wiele smaczniejszego. Okazuje się, że rzadko spotykane kurki to znakomity składnik, z których można przygotować smaczniejszą i ciekawszą zupę.

Przygotowanie jest proste i nie zajmuje zbyt wiele czasu. Przekonasz się o tym, sprawdzając przepis umieszczony poniżej. Ugotuj ją, kiedy tylko będziesz miała dostęp do tych grzybów, a smak zachwyci cię od razu. Najważniejszy jest jeden składnik.

kurki.jpg
Fot. Canva/AGfoto
Ułóż biszkopty w foremce i zalej tą masą. Takie ciasto robię przynajmniej raz w tygodniu

Kurki to podstawa

Zupa zawdzięcza smak dzięki użytym do jej gotowania kurkom. Smak tych grzybów jest naprawdę wyjątkowy. Jednak trzeba się spieszyć, ponieważ sezon na nie trwa bardzo krótko. Zaczyna się w sierpniu i końca już w październiku. Na szczęście można zachować ich smak, mrożąc je. Dzięki czemu możesz przyrządzić doskonałą zupę o każdej porze roku. Tę przygotowaną z przepisu wyróżnia jednak inny składnik. Chodzi o wędzony boczek, dzięki któremu danie nabierze sytości i wyjątkowego smaku. Oprócz nich potrzebne będą także inne składniki. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę.

Składniki:

  • 400 g kurek
  • 5 małych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 seler
  • 100 g wędzonego boczku
  • 100 g masła
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 2 l buliony warzywnego
  • ½ pęczka koperku
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • pieprz
  • sól

Zupa kurkowa - przepis

Ziemniaki, marchew, seler oraz cebulę obierz. Seler i ziemniaki pokrój w małą kostkę, a marchew w cienkie plastry. Cebulę drobno posiekaj w kostkę. Na patelni rozgrzej odrobiną masła i podsmaż na nim cebulę, do momentu aż się zarumieni. Przełóż ją do miski, a na patelni podsmaż seler i marchew.

Do garnka wlej bulion i ugotuj w nim ziemniaki, marchew, cebulę oraz seler. Kurki umyj, oczyść i przekrój na pół. Na patelni rozpuść resztę masła i dodaj do niego kurki. Podduś je przez kilka minut, a następnie dodaj do zupy. Wywar przypraw pieprzem i solą.

Boczek pokrój w małą kostkę. Podsmaż go na patelni i dodaj do zupy. Gotuj ją na małym ogniu przez 25 minut. Wsyp posiekaną natkę pietruszki, koper oraz wlej śmietanę. Wymieszaj składniki i gotowe. Sprawdź

boczek.jpg
Fot. Canva/rodrigo gavini
Ta marynowana cukinia to prawdziwy hit sezonu. Sekret smaku tkwi w zalewie
Obtocz w panierce i wrzuć na patelnię. Kotlety rzymskie podaję na obiad co piątek
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy