Smakosze.pl Przepisy Zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Jest 100 razy lepszy patent
screem z filmu pochodzi z kanału Kocham Gotować na YouTube, canva/GMVozd

Zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Jest 100 razy lepszy patent

8 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Do masy ziemniaczanej dodaj kiszoną kapustę, a placki ziemniaczane będą jeszcze smaczniejsze. Kutowe danie z dodatkiem kiszonki i marchewki dosłownie rozpływają się w ustach. Są soczyste, a z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocistą skórką.

Zapomnij o zwykłych plackach ziemniaczanych

Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Jeden dodatek sprawia jednak, że stają się o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Starte ziemniaki wymieszaj z kapustą kiszoną. Tak przygotowane placki nie mają sobie równych

Do placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą dodaj również marchewkę, która doda lekkiej słodyczy i sprawi, że placki będą wyglądać bardzo apetycznie. Z marchewki zrezygnuj, jeśli kupiłaś kapustę poszatkowaną z dodatkiem warzywa.

Placki ziemniaczane smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Zimny olej szybko zostaje wchłonięty przez przygotowaną masę. Takie placki są bardzo tłuste, ciężkie i pozbawione smaku. Idealne placki muszą być soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.

Wziął jajka i pokazał całą prawdę. Nie daj się oszukać

Chrupiące placki ziemniaczane z zaskakującym dodatkiem

Składniki:

  • 7- 8 średnich ziemniaków
  • cebula
  • 300- 400 g kiszonej kapusty
  • mała marchewka
  • 2 jajka
  • 2 czubate łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą?

Ziemniaki obierz. 4 zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pozostałe na najmniejszych. Przełóż do miski. Poszatkuj kapustę kiszoną i odsącz ją z nadmiaru wody . Odsącz również ziemniaki. Przygotowane składniki przełóż do większej miski.

Dodaj startą na tarce cebulę i marchewkę, wbij jajka i wsyp mąkę. Masę dopraw solą i pieprzem, następnie wykładaj na patelnię i smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.

Pomysł na równie smaczne dania główne? Żeberka pieczone w kiszonej kapuście od Ewy Wachowicz oraz niecodzienny sposób na gołąbki bez zawijania . Dania zachwycą całą rodzinę.

placki ziemniaczane.jpg
canva/YelenaYemchuk
Ściera jabłka i miesza je z niezwykle zdrowym składnikiem. Racuchy Strzelczyka rozpływają się w ustach
Dietetyk zaleca łączenie go z 4 produktami. Ocet jabłkowy bije inne na głowę
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy