Zwykłe placki ziemniaczane mogą się schować. Jest 100 razy lepszy patent
Do masy ziemniaczanej dodaj kiszoną kapustę, a placki ziemniaczane będą jeszcze smaczniejsze. Kutowe danie z dodatkiem kiszonki i marchewki dosłownie rozpływają się w ustach. Są soczyste, a z zewnątrz zachwycają chrupiącą, złocistą skórką.
Zapomnij o zwykłych plackach ziemniaczanych
Placki ziemniaczane są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Jeden dodatek sprawia jednak, że stają się o wiele smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Starte ziemniaki wymieszaj z kapustą kiszoną. Tak przygotowane placki nie mają sobie równych
Do placków ziemniaczanych z kiszoną kapustą dodaj również marchewkę, która doda lekkiej słodyczy i sprawi, że placki będą wyglądać bardzo apetycznie. Z marchewki zrezygnuj, jeśli kupiłaś kapustę poszatkowaną z dodatkiem warzywa.
Placki ziemniaczane smaż zawsze na mocno rozgrzanym oleju rzepakowym. Zimny olej szybko zostaje wchłonięty przez przygotowaną masę. Takie placki są bardzo tłuste, ciężkie i pozbawione smaku. Idealne placki muszą być soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz.
Chrupiące placki ziemniaczane z zaskakującym dodatkiem
Składniki:
- 7- 8 średnich ziemniaków
- cebula
- 300- 400 g kiszonej kapusty
- mała marchewka
- 2 jajka
- 2 czubate łyżki mąki
- sól, pieprz
- olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić placki ziemniaczane z kiszoną kapustą?
Ziemniaki obierz. 4 zetrzyj na tarce o dużych oczkach, pozostałe na najmniejszych. Przełóż do miski. Poszatkuj kapustę kiszoną i odsącz ją z nadmiaru wody . Odsącz również ziemniaki. Przygotowane składniki przełóż do większej miski.
Dodaj startą na tarce cebulę i marchewkę, wbij jajka i wsyp mąkę. Masę dopraw solą i pieprzem, następnie wykładaj na patelnię i smaż na mocno rozgrzanym oleju na złoty kolor. Placki przełóż na chwilę na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj, smacznego.
Pomysł na równie smaczne dania główne? Żeberka pieczone w kiszonej kapuście od Ewy Wachowicz oraz niecodzienny sposób na gołąbki bez zawijania . Dania zachwycą całą rodzinę.