Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jakie jedzenie serwowane jest w polskich szkołach?
Adam Moskal
Adam Moskal 03.10.2021 02:00

Jakie jedzenie serwowane jest w polskich szkołach?

Jedzenie na stołówce szkolnej
canva/zoranm, Getty Images Signature

Stołówki szkolne w Polsce nie cieszą się popularnością zarówno uczniów, jak i ich rodziców. Często podawane są rozgotowane i mało apetycznie wyglądające potrawy, które nie zachęcają dzieci do posiłku. Choć dawniej jakość jedzenia pozostawiała wiele do życzenia, dzisiaj wcale nie jest o wiele lepiej.

Stołówka szkolna jest miejscem, które większości dzieci kojarzy się z długą przerwą od nauki, spotkaniami z rówieśnikami i najgorszym - jedzeniem, które strach wziąć do ust.

Oczywiście wiele dzieci jest samych w sobie wybrednymi, przez co w domu także nie jedzą wielu potraw czy składników. Warto jednak pamiętać, że to szkolne posiłki są często wręcz wmuszane przez opiekunów.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Szkolne jedzenie pozostawia traumy

Wspomnienia z dzieciństwa towarzyszą nam przez całe dorosłe życie i wiele z przyzwyczajeń, utworzonych w młodym wieku, zostaje z człowiekiem już na zawsze.

Dlatego mnóstwo dorosłych ludzi nie toleruje wątróbki z cebulką, gulaszu na sercach kurzych czy zupy szczawiowej, która w szkole na talerzu przypomina bardziej zieloną breję, niż coś smacznego.

Wiele z tych potraw było wciskanych na siłę nawet wtedy, gdy dziecko odmawiało jedzenia i dzisiaj te same osoby, które już same pozakładały rodziny, nie mogą na nie patrzeć.

Teraźniejszość w stołówkach

Jak wspominają rodzice, na przestrzeni lat warunki żywieniowe w szkołach poprawiły się, jednak ciągle wiele im brakuje do perfekcji. Największą przeszkodą w szkołach publicznych są oczywiście pieniądze.

Szkoły nie mają odpowiedniego budżetu, który wystarczyłby na zróżnicowane posiłki. Normą jest gotowanie z przetworzonych składników, których cena jest wyjątkowo niska.

Młodzież cały czas chowa kotlety za grzejniki i wylewa zupę do toalety, ponieważ te są przegotowane. Personel za długo gotuje jedzenie, co nie tylko niszczy przyjemność z jedzenia, lecz również wartości odżywcze.

Jedzenie na stołówce

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: haps

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Obiad