Zupa szczawiowa - jak ją przygotować?
alisafarov, Getty Images

Najszybszy przepis na zupę szczawiową

Zupa szczawiowa jest klasyką, która od wielu lat gości na talerzach tysięcy Polaków - zupa ta jest przyjemnie kwaśna i łatwa w przygotowaniu. Dzięki poniższemu przepisowi uda ci się wykonać ją w kilka chwil. Sekretem jest wykorzystanie przecieru szczawiowego, który znacznie skraca czas gotowania.

Zupa szczawiowa zazwyczaj jadana jest przez Polaków wiosną i latem, gdy w ogrodach i sklepach można dostać świeży szczaw. Przechowywanie tej rośliny przez dłuższy czas jest niemożliwe, dlatego, jeśli chce się zjeść szczawiową poza sezonem, należy korzystać z surogatów.

Doskonałym zamiennikiem świeżych liści szczawiu jest przecier szczawiowy, który można kupić w sklepie lub zrobić samodzielnie. Tak zakonserwowany produkt wytrwa długie miesiące, jeśli jest odpowiednio przechowywany - to znaczy w ciemnym i chłodnym miejscu.

Zupa szczawiowa, którą ugotujesz w kilka chwil

Kolejną zaletą przecieru szczawiowego, poza długą datą przydatności do spożycia, jest łatwość jego użycia. Mając tak obrobioną wstępnie roślinę, nie trzeba męczyć się z jej długim gotowaniem - wystarczy sporządzić bazę zupy, która wymaga niewiele czasu i pracy.

Jeśli brakuje ci smaku z dzieciństwa i chcesz powrócić do tamtych wspaniałych czasów, poniższa receptura świetnie się w tym sprawdzi. Z pewnością przypomni ci wyjazdy do babci na wieś, która na powitanie podawała często zupę szczawiową.

Produkty wycofane przez sanepidProdukty wycofane przez sanepidCzytaj dalej

Na naszym portalu znajduje się wiele innych wiadomości, które mogą zaspokoić twoją ciekawość. Przeczytaj ten artykuł, w którym wyjawiamy powody tak wysokich cen warzyw w sklepach spożywczych. W tym tekście pokazujemy bardzo ciekawe odkrycie - w amerykańskim miodzie wykryto straszliwą substancję.

Zupa szczawiowa

Źródło: alisafarov, Getty Images

Przepis na zupę szczawiową z przecieru

Składniki:

  • 350 gramów przecieru szczawiowego
  • 1 litr bulionu drobiowego (można użyć również warzywnego)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka
  • sól
  • cukier
  • pieprz

Zacznij od wrzucenia do garnka z wodą i ugotowaniem ich na twardo. Aby skorupka nie pękła, jajka powinny mieć temperaturę pokojową. Gotuj je przez 5-7 minut, w zależności czy chcesz bardziej płynne lub twarde żółtko. W międzyczasie zajmij się podstawą zupy.

Do drugiego garnka wlej oliwę (lub olej, jeśli nie lubisz smaku oliwy) i rozgrzej ją. Drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek podsmaż na tłuszczu - uważaj, aby go nie przypalić. Po kilkunastu sekundach wlej bulion oraz przecier ze szczawiu.

Doprowadź wywar do wrzenia. Śmietanę wymieszaj z mąką i zahartuj ją kilkoma łyżkami gorącej zupy. Następnie wlej mieszankę do garnka z wywarem i szybko zamieszaj. Dopraw zupę solą, pieprzem i cukrem do smaku. Podawaj danie wraż z przeciętym na pół jajkiem oraz kromką chleba na zakwasie. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł