Smakosze.pl Produkty 20-latka zmarła podczas jedzenia hot-dogów
canva/webandi, pixabay

20-latka zmarła podczas jedzenia hot-dogów

26 października 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

20-letnia Madelyn "Madie" Nicpon brała udział w konkursie jedzenia hot-dogów na czas, podczas którego zmarła. W trakcie zawodów kobieta zakrztusiła się i nie zdołano jej uratować. Nicpon była wschodzącą gwiazdą lacrosse 'a.

Konkursy jedzenia hot-dogów na czas nie są niczym niezwykłym na zachodzie, gdzie taka rozrywka cieszy się ogromną popularnością. Mało kto jednak zdaje sobie sprawę z ryzyka, jakie się z tym wiąże.

Do tragedii doszło w ubiegłym tygodniu w amerykańskim mieście Medford w stanie Massachusetts. Choć lekarze podjęli próbę ratunku, studentka nie przeżyła zadławienia.

20-latka zadławiła się hot-dogiem

Według władz Madelyn "Madie" Nicpon brała w zeszłym tygodniu udział w studenckim konkursie jedzenia hot-dogów na czas. Wydarzenie odbyło się w ramach zbiórki pieniędzy na cele charytatywne.

Podczas zawodów Nicpon nagle straciła przytomność i osunęła się na ziemię. Wokół niej zebrali się szybko najbliżsi, starający się uratować jej życie. Na miejsce wezwana została karetka.

Medycy przewieźli dziewczynę do Mt. Auburn Hospital w Cambridge, a później do Massachusetts General w Bostonie. Niestety lekarze nie uratowali jej życia i Madie umarła w niedzielę.

Rodzina i przyjaciele wspominają ją jako wyjątkową osobę

- Naprawdę ceniła sobie relacje z kolegami z drużyny i trenerami. Jej zasięg wykraczał daleko poza nasz zespół — była prawdziwym łącznikiem na kampusie i wywarła wpływ na każdą osobę, którą spotkała - napisali przyjaciele zawodniczki.

Zadławienia są częstą przyczyną śmierci

W samych tylko Stanach Zjednoczonych w 2019 roku odnotowano aż 5228 zgonów, które spowodowane były zadławieniem. Najczęściej śmierć dotyczy osób starszych oraz małych dzieci.

Dziesięcioma produktami, które mają największą szansę wywołania zadławienia, są hot-dogi, orzechy, marchew, ryby, popcorn, jabłka, nasiona słonecznika, mięso, landrynki oraz kurczak bez kości.

Jeśli masz ochotę na więcej kulinarnych tekstów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o śmierci Piotra Gesslera. Ten tekst opisuje inną tragedię podczas konkursu jedzenia na czas w USA.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy.pl; ofeminin

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy