Smakosze.pl Przepisy Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma
Screen z filmu pochodzi z kanału Agnieszka Cegielska na YouTube

Agnieszka Cegielska pokazała, jak robi napar mocy. W roli głównej kurkuma

24 marca 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy. Napój wzmocni naszą odporność, doda energii i poprawi ogólny stan zdrowia. Ponadto jest naturalnym lekarstwem na przeziębienie i grypę, kiedy już zachorujemy.

Napar na wzmocnienie odporności w okresie przeziębień i grypy

Przełom zimy i wiosny to pora, kiedy najczęściej zapadamy na infekcje. Gwałtowne zmiany temperatury, przewianie, zbyt lekkie ubranie to tylko niektóre z przyczyn pojawienia się przeziębienia. Możemy jednak naturalnie wzmocnić swoją odporność i nie dopuścić do pojawienia się przykrych objawów choroby.

Agnieszka Cegielska pokazała, jak zrobić napar z kurkumy, który działa jak najlepsze lekarstwo. Do przygotowania napoju potrzebujemy również miodu, goździków, cynamonu, imbiru oraz cytryny lub pigwy. Wszystkie składniki mają nieoceniony wpływ na nasz organizm.

Kurkuma wykazuje silne działanie przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe. W połączeniu z przeciwutleniaczami, witaminami i innymi związkami aktywnymi, które zawarte są w pozostałych składnikach naparu, wzmacnia cały organizm, w tym również układ odpornościowy.

Wystarczą dwie szklanki naparu z kurkumy dziennie, aby szybko zauważyć efekty. Będziemy mieć więcej energii, lepszą koncentrację i większą odporność na wirusy i bakterie. Będziemy czuć się zdrowo. Przepis i zdjęcia wykorzystane w artykule pochodzą z kanału Agnieszka Cegielska na YouTube.

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

Przepis na napar z kurkumą od Agnieszki Cegielskiej

Składniki:

  • łyżka mielonej kurkumy
  • kawałek świeżego imbiru
  • kilka goździków (3 na szklankę)
  • laska cynamonu
  • miód
  • cytryna lub pigwa

Jak zrobić napar mocy? Na efekty nie będziesz długo czekać

Do litrowego dzbanka wsyp kurkumę. Dodaj pokrojony imbir, cynamon i kilka goździków. Całość zalej wrzątkiem do wysokości około ¾ dzbanka.

Dzbanek przykryj i odstaw na 15 minut. Po tym czasie dolej zimnej, przegotowanej wody. Wymieszaj i dopraw miodem oraz pigwą lub sokiem z cytryny. Nigdy nie dodawaj miodu do wrzątku, ponieważ straci on cenne wartości.

Co oznacza biały nalot na miodzie i piana? Warto o tym wiedzieć. Przygotuj również s yrop z bananów . Syrop ma szerokie zastosowanie.

napój z kurmumy.jpg
Screen z filmu pochodzi z kanału Agnieszka Cegielska na YouTube
Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych
Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy