Smakosze.pl

Screen z filmu pochodzi z profilu katarzyna_bosacka na TikToku

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, czym różni się kiełbasa biała surowa od parzonej. Powiedziała, jaki mają skład i datę ważności. Wytłumaczyła również, dlaczego kiełbasa surowa jest o wiele lepszym wyborem na Wielkanoc.

Bosacka porównała białą kiełbasę surową i parzoną

Biała kiełbasa jest niezbędnym produktem spożywczym podczas przygotowywania wielkanocnych potraw. Żurek, barszcz biały, kiełbasa gotowana, smażona, pieczona. Produkt w każdym daniu smakuje wyśmienicie.

Niestety coraz trudniej znaleźć naprawdę dobrą, białą kiełbasę. Producenci żywności do praktycznie każdego już produktu spożywczego dodają konserwanty, ulepszacze i wzmacniacze smaku. Katarzyna Bosacka porównała skład surowej i parzonej kiełbasy. Jej zdaniem wybór jest oczywisty.

Bosacka prowadzi kanały na YouTube, TikToku i innych portalach społecznościowych. Zamieszcza posty i krótkie filmiki, w których pokazuje, które produkty są zdrowe, a których lepiej unikać. Niedawno wzięła pod lupę białą kiełbasę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału katarzyna_bosacka na TikToku.

zupa pomidorowa babci Uli

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

Jak kupić dobrą kiełbasę białą?

Katarzyna Bosacka radzi, abyśmy przy wyborze białej kiełbasy zwrócili uwagę na dwie kwestie: czy kiełbasa jest parzona, czy surowa oraz jaki ma skład. Kiełbasa parzona jest produktem przetworzonym, w składzie którego znajdziemy konserwanty i wzmacniacze smaku. Taka kiełbasa, ze względu na chemiczne substancje, będzie miała o wiele dłuższą datę przydatności do spożycia.

Biała kiełbasa surowa jest natomiast produktem nieprzetworzonym. Ma prosty skład i nie zawiera konserwantów. Kiełbasa surowa ma krótką datę ważności, właśnie ze względu na brak chemii. 

Bosacka wyjaśnia, jaki skład powinna mieć biała kiełbasa

Przy wyborze białej kiełbasy, zawsze zwracajmy uwagę na skład. Bosacka tłumaczy, że dobra kiełbasa zawiera tylko mięso wieprzowe, czosnek, wodę, majeranek i sól. To wszystkie składniki, które są potrzebne do jej produkcji.

Bosacka tłumaczy również, że im mniej składników umieszczonych na etykiecie produktu spożywczego, tym lepiej. Zawsze zwracajmy uwagę na skład. Kupujmy mądrze i zdrowo.

Kupujesz dziecku jajka cukrowe na Wielkanoc? Bosacka zdradziła, dlaczego żadne dziecko nie powinno ich jeść. Katarzyna Bosacka sprawdziła także etykietę popularnego jogurtu . Ma apel do wszystkich.

@katarzyna_bosacka 🐣Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami dlatego tą rolką zaczynam cykl dotyczący zakupów na Święta 🤗 Jakie produkty wybierać, żeby było zdrowo i mieściło się to w naszym budżecie? 🧐 👉🏼Dziś na tapet biorę białą kiełbasę, czym się kierować podczas zakupów? 💁🏼‍♀️ A u Was jaka kiełbasa gości na wielkanocnym stole? 😊🐣 #kielbasa #bialakielbasa #wielkanoc #swieta #zurek #zurekwielkanocny #swieconka #zakupywielkanocne #madrezakupy #zakupy #jakkupowackielbase #swiadomykonsument #wiemcojem ♬ Motivation & Inspiration - DM Production
pieczone skrzydełka od Tomasza Strzelczyka

Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku

CZYTAJ DALEJ
urządzenie wielofunkcyjne z Biedronki

Żaden Thermomix, żaden Lidlomix. Biedronka ma najtańszą opcję

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >

Porady

Weź połówkę cytryny i wbij w nią goździki. Za ten patent ktoś powinien dostać medal
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Łukasz Modelski

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >