Smakosze.pl

Screen z filmu pochodzi z profilu katarzyna_bosacka na TikToku

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Katarzyna Bosacka wyjaśniła, czym różni się kiełbasa biała surowa od parzonej. Powiedziała, jaki mają skład i datę ważności. Wytłumaczyła również, dlaczego kiełbasa surowa jest o wiele lepszym wyborem na Wielkanoc.

Bosacka porównała białą kiełbasę surową i parzoną

Biała kiełbasa jest niezbędnym produktem spożywczym podczas przygotowywania wielkanocnych potraw. Żurek, barszcz biały, kiełbasa gotowana, smażona, pieczona. Produkt w każdym daniu smakuje wyśmienicie.

Niestety coraz trudniej znaleźć naprawdę dobrą, białą kiełbasę. Producenci żywności do praktycznie każdego już produktu spożywczego dodają konserwanty, ulepszacze i wzmacniacze smaku. Katarzyna Bosacka porównała skład surowej i parzonej kiełbasy. Jej zdaniem wybór jest oczywisty.

Bosacka prowadzi kanały na YouTube, TikToku i innych portalach społecznościowych. Zamieszcza posty i krótkie filmiki, w których pokazuje, które produkty są zdrowe, a których lepiej unikać. Niedawno wzięła pod lupę białą kiełbasę. Zdjęcie wykorzystane w artykule pochodzi z kanału katarzyna_bosacka na TikToku.

zupa pomidorowa babci Uli

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ

Jak kupić dobrą kiełbasę białą?

Katarzyna Bosacka radzi, abyśmy przy wyborze białej kiełbasy zwrócili uwagę na dwie kwestie: czy kiełbasa jest parzona, czy surowa oraz jaki ma skład. Kiełbasa parzona jest produktem przetworzonym, w składzie którego znajdziemy konserwanty i wzmacniacze smaku. Taka kiełbasa, ze względu na chemiczne substancje, będzie miała o wiele dłuższą datę przydatności do spożycia.

Biała kiełbasa surowa jest natomiast produktem nieprzetworzonym. Ma prosty skład i nie zawiera konserwantów. Kiełbasa surowa ma krótką datę ważności, właśnie ze względu na brak chemii. 

Bosacka wyjaśnia, jaki skład powinna mieć biała kiełbasa

Przy wyborze białej kiełbasy, zawsze zwracajmy uwagę na skład. Bosacka tłumaczy, że dobra kiełbasa zawiera tylko mięso wieprzowe, czosnek, wodę, majeranek i sól. To wszystkie składniki, które są potrzebne do jej produkcji.

Bosacka tłumaczy również, że im mniej składników umieszczonych na etykiecie produktu spożywczego, tym lepiej. Zawsze zwracajmy uwagę na skład. Kupujmy mądrze i zdrowo.

Kupujesz dziecku jajka cukrowe na Wielkanoc? Bosacka zdradziła, dlaczego żadne dziecko nie powinno ich jeść. Katarzyna Bosacka sprawdziła także etykietę popularnego jogurtu . Ma apel do wszystkich.

@katarzyna_bosacka 🐣Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami dlatego tą rolką zaczynam cykl dotyczący zakupów na Święta 🤗 Jakie produkty wybierać, żeby było zdrowo i mieściło się to w naszym budżecie? 🧐 👉🏼Dziś na tapet biorę białą kiełbasę, czym się kierować podczas zakupów? 💁🏼‍♀️ A u Was jaka kiełbasa gości na wielkanocnym stole? 😊🐣 #kielbasa #bialakielbasa #wielkanoc #swieta #zurek #zurekwielkanocny #swieconka #zakupywielkanocne #madrezakupy #zakupy #jakkupowackielbase #swiadomykonsument #wiemcojem ♬ Motivation & Inspiration - DM Production
pieczone skrzydełka od Tomasza Strzelczyka

Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku

CZYTAJ DALEJ
urządzenie wielofunkcyjne z Biedronki

Żaden Thermomix, żaden Lidlomix. Biedronka ma najtańszą opcję

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Jej zalety odbierają mowę
Czytaj więcej >

Porady

Bosacka pokazała jak przyrządzić szparagi. Szybko i bez strat cennych składników
Czytaj więcej >

Porady

Dodajesz olej do gotującego się makaronu? Błąd może sporo kosztować
Czytaj więcej >

Porady

Wkłada do opakowania z chlebem i przedłuża jego świeżość o 2 tygodnie. Ten patent to hit
Czytaj więcej >

Porady

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Czytaj więcej >

Porady

Zapomnij o piekarniku i wystawianiu na słońce. Grzyby najlepiej i najtaniej ususzysz na zimno
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kucharz w Pytaniu na śniadaniu pokazał jak gotować ryż. Mnóstwo Polaków było w błędzie
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Bosacka z ważnym apelem odnośnie kupowania lodów. Większość osób nie ma o tym pojęcia
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Tak próbują oszukać klientów Żabki. Nie dajcie się nabrać
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wspaniałe wieści dla grzybiarzy. Niektórzy czekali na to cały rok
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wrzuć orzechy do gorącej wody. Efekt przejdzie najśmielsze pojęcie
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Czy w piątek po Bożym Ciele można jeść mięso? Arcybiskup zabrał głos
Czytaj więcej >