Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Racuchy to doskonały pomysł na podwieczorek lub kolację. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Z dodatkiem jabłek, posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. By jednak były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, proponujemy dodać do ciasta trochę rozgniecionego twarogu. Nie będzie wyczuwalny w plackach, a znacznie podniesie ich wartość odżywczą.
Puszyste racuchy to jest to!
Najsmaczniejsze racuchy powinny być lekkie i puszyste. Jak osiągnąć taki efekt? Oczywiście trzeba do nich dodać odrobinę spulchniacza. Mogą to być drożdże, jednak z ich dodatkiem potrawę robi się o wiele dłużej. Znacznie szybciej zrobicie racuchy na proszku do pieczenia lub sodzie. Warto ich działanie połączyć z ubitymi białkami, tak, jak to zrobimy dzisiaj.
Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestieZ czego zrobić puszyste i pożywne racuchy?
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g twarogu półtłustego
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- ok. 1 szklanka mleka
- 3 jabłka
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jak przygotować puszyste racuchy z twarogiem?
Twaróg umieść w głębokim talerzu i rozgnieć go dość drobno przy pomocy widelca. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj.
Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wlej mleko i wymieszaj dość gęste, gładkie ciasto. W razie potrzeby zwiększ ilość mleka lub mąki. Ciasto wymieszaj z twarogiem i startymi jabłkami.
Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta na racuchy, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor.
Racuchy zdejmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i osącz je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babcine racuchy, a także na racuchy siostry Anieli.