Smakosze.pl

canva/arfo

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy

24 Marca 2023

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Racuchy to doskonały pomysł na podwieczorek lub kolację. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Z dodatkiem jabłek, posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. By jednak były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, proponujemy dodać do ciasta trochę rozgniecionego twarogu. Nie będzie wyczuwalny w plackach, a znacznie podniesie ich wartość odżywczą. 

Puszyste racuchy to jest to!

Najsmaczniejsze racuchy powinny być lekkie i puszyste. Jak osiągnąć taki efekt? Oczywiście trzeba do nich dodać odrobinę spulchniacza. Mogą to być drożdże, jednak z ich dodatkiem potrawę robi się o wiele dłużej. Znacznie szybciej zrobicie racuchy na proszku do pieczenia lub sodzie. Warto ich działanie połączyć z ubitymi białkami, tak, jak to zrobimy dzisiaj. 

biała kiełbasa surowa, czy parzona?

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

CZYTAJ DALEJ

Z czego zrobić puszyste i pożywne racuchy?

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g twarogu półtłustego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować puszyste racuchy z twarogiem?

Twaróg umieść w głębokim talerzu i rozgnieć go dość drobno przy pomocy widelca. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. 

Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wlej mleko i wymieszaj dość gęste, gładkie ciasto. W razie potrzeby zwiększ ilość mleka lub mąki. Ciasto wymieszaj z twarogiem i startymi jabłkami. 

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta na racuchy, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. 

Racuchy zdejmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i osącz je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babcine racuchy , a także na racuchy siostry Anieli

 

undefined
canva/graletta
zupa pomidorowa babci Uli

Bez śmietany i zbędnych kalorii. Aksamitna pomidorówka babci Uli nie ma sobie równych

CZYTAJ DALEJ
pieczone skrzydełka od Tomasza Strzelczyka

Nikt nie robi skrzydełek jak Strzelczyk. Jego sekret tkwi w dodatku

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Babcia Alka dodaje do ogórków 1 prosty składnik. Jej mizerię ubóstwia cała rodzina
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Śląsku dodają do mielonych ten składnik. Tak pysznych jeszcze nie jedliście
Czytaj więcej >

Przepisy

Starła marchewkę i jeszcze 2 warzywa. Lepszej surówki nie zjesz nawet w restauracji
Czytaj więcej >

Przepisy

Mistrzowski przepis na leczo od Koła Gospodyń Wiejskich. Nawet Gessler nie ma lepszego
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, do czego syn Gessler dodaje pokrzywę. Danie zrobi prawdziwą furorę
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk robi genialne młode ziemniaki. Zdradził też świetny patent na ich czyszczenie
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy
Czytaj więcej >
Przepisy

Aleksandra Proch

Zapomnij o pasztecie z warzyw z rosołu. Ta wersja jest zdrowsza i bardziej aromatyczna
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska dodaje szczyptę do naleśników. Przez to są zdrowsze niż każde inne
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dodaj do małosolnych pikantny dodatek. Wyjdą wyraziste i lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >