Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.03.2023 18:21

Rozgnieć i dodaj do ciasta na racuchy. Będą pożywne jak nigdy

puszyste racuchy
canva/arfo

Racuchy to doskonały pomysł na podwieczorek lub kolację. Uwielbiają je dorośli i dzieci. Z dodatkiem jabłek, posypane cukrem pudrem smakują rewelacyjnie. By jednak były nie tylko smaczne, ale też wartościowe, proponujemy dodać do ciasta trochę rozgniecionego twarogu. Nie będzie wyczuwalny w plackach, a znacznie podniesie ich wartość odżywczą. 

Puszyste racuchy to jest to!

Najsmaczniejsze racuchy powinny być lekkie i puszyste. Jak osiągnąć taki efekt? Oczywiście trzeba do nich dodać odrobinę spulchniacza. Mogą to być drożdże, jednak z ich dodatkiem potrawę robi się o wiele dłużej. Znacznie szybciej zrobicie racuchy na proszku do pieczenia lub sodzie. Warto ich działanie połączyć z ubitymi białkami, tak, jak to zrobimy dzisiaj. 

Jak wybrać dobrą białą kiełbasę? Bosacka zwraca uwagę na 2 kwestie

Z czego zrobić puszyste i pożywne racuchy?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g twarogu półtłustego 
  • 1 łyżeczka cukru 
  • szczypta soli
  • ok. 1 szklanka mleka
  • 3 jabłka
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Jak przygotować puszyste racuchy z twarogiem?

Twaróg umieść w głębokim talerzu i rozgnieć go dość drobno przy pomocy widelca. Jabłka umyj, obierz, zetrzyj na dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. 

Do miski wsyp mąkę, dodaj żółtka, proszek do pieczenia, cukier i sól. Wlej mleko i wymieszaj dość gęste, gładkie ciasto. W razie potrzeby zwiększ ilość mleka lub mąki. Ciasto wymieszaj z twarogiem i startymi jabłkami. 

Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodaj do ciasta na racuchy, delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. 

Racuchy zdejmij na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem i osącz je z nadmiaru tłuszczu. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem. 

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na babcine racuchy, a także na racuchy siostry Anieli

 

canva/graletta
Tagi: Ser Jajka Danie