Smakosze.pl Przepisy Dodajesz do mielonych bułkę w mleku, jajko i cebulę? Wzbogać je o aromatyczny składnik. Znasz go dobrze z rosołu
canva/pixelshot

Dodajesz do mielonych bułkę w mleku, jajko i cebulę? Wzbogać je o aromatyczny składnik. Znasz go dobrze z rosołu

4 października 2022

Kotlety mielone z lubczykiem są świetnym pomysłem na rodzinny obiad. Danie z dodatkiem dobrze znanej amatorom rosołu przyprawy zachwyci cudownym aromatem i delikatnością smaku. Musicie spróbować — szybko zniknie z talerzy.

Jeśli nie wiecie jak urozmaicić kotlety mielone, dodajcie do mięsa posiekany lubczyk. Aromatyczna przyprawa świetnie podkreśli smak dania. Tak pysznego obiadu dawno nie przygotowaliście. Skusicie się?

Przepis na wyborne kotlety mielone z lubczykiem

Składniki:

  • pół kilograma mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

  • 1 twarda bułka mleka

  • 1 niewielka cebula

  • 1 jajo

  • 2 łyżki posiekanego lubczyku

  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego

  • sól w ilości do smaku

  • bułka tarta do obtoczenia

  • smalec lub olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety mielone z lubczykiem? Aromatyczny przysmak nie ma sobie równych

Bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Można je podgrzać, jeśli wcześniej było w lodówce. Namaczamy ją około kwadransa. Cebulę obieramy i siekamy. Umieszczamy ją w misce wraz z mięsem mielonym, jajkiem i odsączoną z nabiału mięciutką kajzerką.

Wsypujemy lubczyk, pieprz ziołowy oraz trochę soli. Masę wyrabiamy dłońmi. Będzie gotowa, gdy przestanie przywierać do dłoni podczas mieszania. Wtedy moczymy delikatnie dłonie i formujemy niezbyt duże, nieco spłaszczone kotlety.

Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu na średnim ogniu. Gdy się zrumienią, zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Kotlety mielone z lubczykiem podajemy z klasycznym i dodatkami np. z ziemniakami z wody i marchewką z groszkiem .

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na mięsne rarytasy. Polecamy lekkie mielone z piekarnika od babci Stasi . Być może przypadną wam do gustu też nietuzinkowe schabowe marynowane w piwie .

Kotlety mielone z lubczykiem są pyszne
canva/Yana Gayvoronskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy