Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina
Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.
Pierogi z twarogiem i botwinką to idealne sezonowe danie
Sezon na botwinkę już się zaczął. Niestety nie potrwa tak długo, jak byśmy chcieli. Wykorzystaj najbliższe miesiące i zrób doskonałe, wiosenne pierogi. Gwarantujemy, że nie raz wrócisz do tego przepisu.
Farsz do pierogów możesz w łatwy sposób podrasować. Jeśli lubisz intensywne smaki, dodaj do niego wyrazisty ser feta. Takie połączenie z botwinką i czosnkiem zapewni niezapomniane doznania kulinarne. W brzuchu zaczyna burczeć na samą myśl o takich pysznościach.
Przepis na idealne wiosenne pierogi z twarogiem i botwinką
Składniki na farsz:
- 400 g twarogu
- 1-2 pęczki liści botwinki
- 1-2 ząbki czosnku
- ½ kostki sera feta (opcjonalnie)
- 1 łyżka masła
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- ⅓ szklanki dobrze ciepłej wody
- ⅓ szklanki dobrze ciepłego mleka
- 1 jajko
- sól
Dodatkowo:
- kwaśna śmietana do podania
Jak zrobić przepyszne pierogi z botwinką?
Przygotuj ciasto na pierogi . Do miski przesiej mąkę wraz z solą. W osobnym garnuszku wymieszaj wodę, olej i mleko. Dodaj do mąki, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw, aby odpoczęło.
W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotuj farsz do pierogów . W tym celu na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany drobno czosnek i pokrojoną botwinkę . Podsmażaj do momentu, aż liście staną się miękkie . Zawartość patelni odstaw do ostudzenia .
Twaróg i ser feta przełóż do dużej miski . Rozdrobnij sery za pomocą widelca, a następnie dodaj przestudzoną botwinkę . Powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem . Wszystko starannie wymieszaj.
Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj . Szklanką powykrawaj z niego krążki. Na każdym z nich połóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi ciasta .
Pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę
. Wyławiaj po ok.
2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię
. Danie podawaj
polane gęstą, kwaśną śmietaną
. Potrawa będzie doskonale smakowała także na następny dzień po odsmażeniu.
Rolowane pierogi od Strzelczyka szturmem zdobywają serca smakoszy
.
Botwina zachwyca nie tylko smakiem, ale też prozdrowotnymi właściwościami
.