Smakosze.pl Przepisy Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina
Canva /Krakatuk

Babcia Ewa łączy twaróg z wiosennym przysmakiem. Na jej pierogi czeka cała rodzina

3 maja 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Wykorzystaj w pełni sezon na botwinkę. Ten produkt dodaje się nie tylko do chłodnika i zupy. Wymieszaj posiekane liście z twarogiem, a uzyskasz wyśmienity farsz do pierogów. Gotowe danie polej kwaśną śmietaną, a całość wprost rozpłynie się w ustach.

Pierogi z twarogiem i botwinką to idealne sezonowe danie

Sezon na botwinkę już się zaczął. Niestety nie potrwa tak długo, jak byśmy chcieli. Wykorzystaj najbliższe miesiące i zrób doskonałe, wiosenne pierogi. Gwarantujemy, że nie raz wrócisz do tego przepisu.

Farsz do pierogów możesz w łatwy sposób podrasować. Jeśli lubisz intensywne smaki, dodaj do niego wyrazisty ser feta. Takie połączenie z botwinką i czosnkiem zapewni niezapomniane doznania kulinarne. W brzuchu zaczyna burczeć na samą myśl o takich pysznościach.

Zapłacili restauracji za przyjęcie komunijne. Gdy tam poszli zaczął się koszmar

Przepis na idealne wiosenne pierogi z twarogiem i botwinką

Składniki na farsz:

  • 400 g twarogu
  • 1-2 pęczki liści botwinki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • ½ kostki sera feta (opcjonalnie)
  • 1 łyżka masła

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • ⅓  szklanki dobrze ciepłej wody
  • ⅓  szklanki dobrze ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • sól

Dodatkowo:

  • kwaśna śmietana do podania

Jak zrobić przepyszne pierogi z botwinką?

Przygotuj ciasto na pierogi . Do miski przesiej mąkę wraz z solą. W osobnym garnuszku wymieszaj wodę, olej i mleko. Dodaj do mąki, wbij jajko, zagnieć gładkie ciasto. Przykryj je ściereczką, odstaw, aby odpoczęło.

W czasie gdy ciasto odpoczywa przygotuj farsz do pierogów . W tym celu na patelni rozpuść masło, dodaj posiekany drobno czosnek i pokrojoną botwinkę . Podsmażaj do momentu, aż liście staną się miękkie . Zawartość patelni odstaw do ostudzenia .

Twaróg i ser feta przełóż do dużej miski . Rozdrobnij sery za pomocą widelca, a następnie dodaj przestudzoną botwinkę . Powstały farsz dopraw do smaku solą i pieprzem . Wszystko starannie wymieszaj.

Ciasto na pierogi cienko rozwałkuj . Szklanką powykrawaj z niego krążki. Na każdym z nich połóż porcję farszu i dokładnie zlep brzegi ciasta .

Pierogi wrzucaj na osoloną, wrzącą wodę . Wyławiaj po ok. 2-3 minutach od wypłynięcia na powierzchnię . Danie podawaj polane gęstą, kwaśną śmietaną . Potrawa będzie doskonale smakowała także na następny dzień po odsmażeniu.

Rolowane pierogi od Strzelczyka szturmem zdobywają serca smakoszy . Botwina zachwyca nie tylko smakiem, ale też prozdrowotnymi właściwościami .

liście botwiny.png
Canva / JulijaDmitrijeva
Gessler nie wyobraża sobie jajecznicy bez tego składnika. Gwarancja puszystości
Potnij kapustę na plastry, posmaruj sosem i upiecz. Po spróbowaniu padniesz z wrażenia
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy