Smakosze.pl Przepisy Babcia Ewa robi najlepsze placki ziemniaczane. Przy niej nawet Gessler może się schować
canva/JackF

Babcia Ewa robi najlepsze placki ziemniaczane. Przy niej nawet Gessler może się schować

13 czerwca 2023
Autor tekstu: Renata Materlińska

Placki ziemniaczane lubią chyba wszyscy. Jasne i delikatne w środku, a chrupiące na zewnątrz są celem, do którego dąży każda pani domu. Zamiast jednak kombinować, wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur. Na przykład takich, jak przepis babci Ewy. Jej placki ziemniaczane zachwycają całą rodzinę, a ich tajemnicą jest wrzące mleko.

Ciemne placki nie są apetyczne

Placki ziemniaczane mają tendencję do ciemnienia. A to dlatego, że obrane i starte ziemniaki ciemnieją po zetknięciu z powietrzem. Ten naturalny proces można nieco zneutralizować, stosując różne techniki.

I tak niektórzy szybko po starciu ziemniaków, posypują je warstwą mąki. Inni dodają trochę soku z cytryny lub kwasku cytrynowego. Jeszcze inni, tak jak Magda Gessler, wzbogacają masę na placki ziemniaczane odrobiną kwaśnej śmietany.

Prawie wszyscy popełniają błąd przy gotowaniu bobu. 1 trik rozwiąże ten problem

Niezawodny, babciny sposób na apetyczne placki ziemniaczane

Babcia Ewa ma swój niezawodny patent na apetyczne i przepyszne placki ziemniaczane. Na czym on polega? Otóż starte ziemniaki babcia zalewa gorącym mlekiem. Co to daje?

Po pierwsze hamuje ciemnienie ziemniaków. Po drugie sprawia, że nie czuć w nich surowizny. A po trzecie placki zyskują doskonały smak i aksamitną konsystencję. Przetestujcie jej przepis raz, a z pewnością będziecie do niego wracać.

Przepis babci Ewy na doskonałe placki ziemniaczane

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. ½ l wrzącego mleka
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ok. ½ szklanki mąki
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Ziemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach. Zalej je gorącym mlekiem i odstaw na 10 minut. Po tym czasie ziemniaki wylej na sito i dokładnie odciśnij.

Do ziemniaków zetrzyj cebulę, dodaj jajko, mąkę i sporą szczyptę soli. Wymieszaj jednolite ciasto. Na patelni z rozgrzanym olejem smaż rumiane placki.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na placki ziemniaczane bez dodatku mąki , a także na placki z młodych ziemniaków .

canva/YelenaYemchuk
Weź miskę i wodę. To najprostszy sposób na pozbycie się robaków z czereśni
Obtoczyła różyczki w cieście i wstawiła do piekarnika. Ten kalafior to prawdziwy hit
Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy