Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Placki ziemniaczane Wojciecha to czysta poezja. Nie ma w nich grama mąki
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 06.06.2023 16:13

Placki ziemniaczane Wojciecha to czysta poezja. Nie ma w nich grama mąki

placki ziemniaczane
YouTube/@wojciechwiekiera4153

Placki ziemniaczane mają swoich wiernych fanów. To lubiane danie obiadowe można jeść na słodko, ale też w wersji wytrawnej. Proponujemy przepis na placki, które rozpływają się w ustach i nie mają ani grama mąki. Są naprawdę pyszne!

Placki ziemniaczane- pyszne i sycące

Placki ziemniaczane zapewnią nam sycący i bardzo pożywny obiad. Możemy je przygotować z młodych ziemniaków, jak i ze starszych ziemniaków. Takie danie obiadowe dostarczy nam solidnej porcji witaminy C. Ponoć pierwsze doniesienia o plackach ziemniaczanych sięgają XVII wieku. Były podstawą wyżywienia w polskich klasztorach. Jednak wtedy podawano je tylko z solą i pieprzem. Być może dlatego, żeby się umartwiać. 

Jednak współcześnie placki ziemniaczane podaje się z wieloma dodatkami. Wiele osób jada je tylko z cukrem i śmietaną, inne natomiast dodają różne sosy mięsne i warzywne do tego pożywnego dnia. Kulinarnych możliwości jest naprawdę wiele. Proponujemy przepis na wyjątkowe placki ziemniaczane bez mąki. Będą smakować każdemu. 

Zaczęło się w środku nocy. Dwie nadmorskie restauracje stanęły w ogniu

Jak przygotować placki ziemniaczane bez mąki?

Składniki:

  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz

Ziemniaki obierane, warto wybrać duże, by lepiej było je trzeć. Cebulę kroimy na cząstki i blendujemy na gładko i przekładamy do miseczki. Ziemniaczki ścieramy ręcznie z niedużymi oczkami. Do startych ziemniaków dodajemy zblendowaną cebulę, dodajemy pieprz i całość przekładamy na sito, by usunąć nadmiar wody. 

Kartofle przekładamy do miski, dodajemy 2 jajka. Nie dodajemy mąki, bo zrobią się kluski, a nie placki ziemniaczane. Taką masę przykrywamy i zostawiamy na godzinę, by składniki się połączyły. Smażymy na oleju tak, by placki uzyskały złoty kolor. 

Ani grama mąki w plackach ziemniaczanych

Wojciech Wiekiera, który jest autorem tego przepisu na placki ziemniaczane, nie dodaje do nich ani grama mąki ziemniaczanej. Uważa, że to działa na niekorzyść tego lubianego dania, a mąka robi z placków ziemniaczanych- kluski. Według pana Wojciecha prawdziwe placki ziemniaczane przyrządza się bez mąki. To zapewnia doskonały smak temu ziemniaczanemu daniu.

Wojciech Wiekiera poleca jedzenie placków ze śmietaną. Natomiast nie wyobraża sobie, by podawać placki z cukrem. A Wy jaką wersję placków ziemniaczanych preferujecie? Na słodko, czy w wersji wytrawnej? Pisaliśmy też o plackach z młodych ziemniaków.  Radziliśmy też, co zrobić, by placki ziemniaczane były chrupkie. 

placki
YouTube/@wojciechwiekiera4153

Źródło: YouTube/@wojciechwiekiera4153