Smakosze.pl Przepisy Babcia zawsze dodaje do ruskich szczyptę tej przyprawy. Jej pierogi uwielbia cała rodzina, nie mają sobie równych
Screen z filmu na kanale YouTube Kulinarne przygody

Babcia zawsze dodaje do ruskich szczyptę tej przyprawy. Jej pierogi uwielbia cała rodzina, nie mają sobie równych

20 września 2023

Pierogi ruskie doczekały się już wielu interpretacji. O wersji, którą zawsze podawała moja babcia, jednak nikt mi nie wspominał. Przyprawa, którą wzbogaca farsz, moim zdaniem jest obowiązkowa. Bez niej ziemniaczano-serowa kompozycja nie smakuje, aż tak dobrze.

Babcine pierogi ruskie nie mają sobie równych

Proste ciasto z 3 składników i farsz ruski — u mnie w wersji wegańskiej z tofu — razem smakują znakomicie. Jednak dodanie gałki muszkatołowej do nadzienia sprawia, że całość jest jeszcze lepsza. Babcia i tym razem się nie myliła.

Składniki na ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • ok. 300 ml gorącej, przegotowanej wody
  • 1 płaska łyżka soli

Składniki na farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 g półtłustego twarogu lub tofu naturalnego
  • 1 większa cebula
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia

Babcina wersja klasycznego dania jest bardzo prosta w przygotowaniu. Trzeba jedynie zagnieść ciasto, wypełnić je nadzieniem, skleić i ugotować. Szczegółową instrukcję znajdziecie w dalszej części artykułu.

Twaróg na pierogi ruskie.jpg
canva/AlexPro9500
Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy

Jak ugotować smaczne pierogi ruskie? Wykorzystajcie gałkę muszkatołową

Zaczynam od nastawienia ziemniaków. Obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę warzywo gotuję w osolonym wrzątku, aż zmięknie. Rozgniatam na gładką masę i studzę.

Cebulę siekam i szklę na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Łączę z ziemniakami. Gdy będą chłodne, dodaję jeszcze pokruszony twaróg lub tofu. Doprawiam całość gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Farsz odstawiam na czas sporządzenia ciasta na pierogi.

Mąkę przesiewam do większej miski. Dodaję sól i mieszam. Następnie stopniowo wlewam gorącą wodę, mieszając masę łyżką drewnianą. Gdy zacznie tworzyć kluski i nieco ostygnie, wyrabiam dłońmi.

Gotowe dzielę na porcje, rozwałkowuję i wycinam okręgi. Na każdym z nich układam porcję farszu ruskiego i zlepiam starannie. Pierogi ruskie gotuję w osolonym wrzątku przez 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Jak podać pierogi ruskie?

Danie najlepiej smakuje z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Możecie też okrasić je karmelizowaną cebulą lub boczkiem-zarówno ten klasyczny, jak i roślinny dobrze się tu sprawdzi.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na pierogi. Sprawdźcie koniecznie patent na słodką wersje z makiem — smakuje nie tylko od święta. Być może skusi was też prosta receptura na pierogi z soczewicą .

Pierogi ruskie zyskają.jpg
canva/macniak
Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę
To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy