Smakosze.pl

Materiał YouTube z kanału Menu Dorotki

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy

20 Września 2023

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Zabielanie zupy śmietaną jest znaną kuchenną praktyką. Niektórzy nie wyobrażają sobie talerza pomidorowej czy ogórkowej bez dodatku smakowitego nabiału. Trzeba jednak uważać, by ten nie zwarzył się podczas dolewania do garnka. Większość osób hartuje go z odrobiną zupy, lecz w moim rodzinnym domu robi się to zupełnie inaczej.

Hartowanie śmietany to przeszłość, lepiej dodaj do zupy to

Śmietana ma dodać zupie odrobinę delikatności. Łagodzi także intensywny smak niektórych składników, które dorzucamy do garnka. Jeśli jednak dodamy nabiał w nieodpowiedni sposób, zwarzy się on i całe danie będzie do niczego. Takiej wpadki każdy wolałby uniknąć.

Śmietany pod żadnym pozorem nie należy wlewać bezpośrednio do garnka. Nabiał zazwyczaj hartuje się z chochlą gorącej zupy, aby nie dopuścić do powstania nieapetycznych farfocli. Moja mama pokazała mi jednak sposób, który bije ten klasyczny na głowę. Wystarczy 1 dodatkowy składnik, by uniknąć zwarzenia, a do tego zyskać wyjątkowy smak.

zabielanie zupy.jpg
Canva / Qwart
Najlepszy domowy dżem

Ten dżem słynie w całej mojej rodzinie. Przepis mam po prababci, sekret tkwi w głównym składniku

CZYTAJ DALEJ

Jak idealnie zabielić zupę? Sposób mojej mamy

Do zabielenia zupy zazwyczaj stosuje się śmietaną 18%. Wlana od razu do wrzącej potrawy na pewno jednak ulegnie zwarzeniu. Moja mama wymyśliła, jak uchronić się przed tym, a do tego zyskać więcej smaku. Wystarczy, że sięgnie po 1 tani składnik.

Aby zabielić zupę, mama miesza śmietanę z najzwyklejszym serkiem topionym. Zawsze dba, by konsystencja składników była gładka i nie zawierała żadnych grudek. Taką mieszaninę dodaje następnie do zupy i starannie łączy składniki. Całość jest tak pyszna, że od razu znika z talerzy.

Jakie są jeszcze sposoby na zabielenie zupy?

Śmietana z dodatkiem serka topionego to rewelacyjny sposób na zabielenie zupy. Są jednak też inne, nie mniej skuteczne. Co jest kluczowe przy zabielaniu, a czego należy unikać? Już za chwilę będziecie wiedzieć wszystko na ten temat.

Do zabielania zupy najlepiej wybierać produkty tłuste. Jeśli masz w lodówce śmietanę 30%, nada się ona idealnie. Unikaj z kolei śmietan bardzo chudych, a także jogurtów. Te produkty niemal na pewno zwarzą się w potrawie.

Co zrobić jednak, kiedy nie chcemy dodawać zupie dodatkowych kalorii w  postaci tłustej śmietany? Nabiał wybrany do zabielania wystarczy zahartować. W tym celu wymieszaj go w osobnej miseczce z niewielką porcją gorącej potrawy. Po tej czynności zawartość naczynia przelej do garnka i połącz całość. Ta zupa zachwyci wszystkich domowników i zaspokoi każdy głód . Regionalna zupa na mleku zaskoczy niejednego miłośnika jedzenia .

serek topiony.jpg
Canva / pixelshot
Placki ziemniaczane z dodatkami

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych placków ziemniaczanych. Ta wersja bije inne na głowę

CZYTAJ DALEJ
biszkopt

To najprostszy przepis na biszkopt. Zawsze się udaje i jest cudownie wyrośnięty

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >