Smakosze.pl Przepisy Babcia zawsze dodawała to do masy na mielone. Składnik pasuje nie tylko do pierogów
Fot. Shutterstock/Nicole Linemann

Babcia zawsze dodawała to do masy na mielone. Składnik pasuje nie tylko do pierogów

31 marca 2025

Nie jest tajemnicą, że kotlety mielone zawsze zyskują na, czasem nieoczekiwanych, dodatkach. Tak jest i tym razem. Z dodatkiem, który najczęściej dodajemy do pierogów, kotlety są niezwykle soczyste i mają niezwykły smak.

Kasza gryczana w kotletach

Kasza gryczana to bodaj najpopularniejsza odmiana w naszej kuchni. Występuje w dwóch odmianach –  białej i palonej. W obu – ale chyba bardziej w tej drugiej, jest dodatkiem dobrze podbijającym smak mięsa w kotletach mielonych.

Kasza jest przy tym dobrym dodatkiem do mięsa na kotlety mielone ze względu na wygodę. Nie trzeba jej mielić, nie musimy więc rozstawiać maszynki do mięsa, a jedynie posłużyć się gotowym, na tacce. Pozostałe dodatki do kotletów mielonych w tym przepisie są dobrze nam znane.

To najlepsza wiosenna zupa na rosole. Bije na głowę nawet pomidorową

Kotlety mielone z kaszą gryczaną

Kotlety mielone z kaszą gryczaną nie powinny wymagać dodawania do masy bułki tartej . Warto jednak mieć jej na podorędziu więcej niż tylko do panierowania. Gdyby masa mięsna okazała się za luźna, zawsze można wtedy lekko ją zagęścić.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • 400 g mielonej wieprzowiny
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 1 bułka namoczona w mleku
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 1 mały pęczek natki pietruszki
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta
  • Masło klarowane do smażenia

Kotlety mielone na obiad

Krok 1 . Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie

kasza gryczana
Fot. Canva

Krok 2 . Bułkę odciskamy z mleka i dodajemy do mięsa w misce.

bułka w mleku
Fot. Canva

Krok 3 . Dodajemy kaszę, startą na tarce cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę.

masa na kotlety
Fot. Canva

Krok 4 . Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.

kotlety mielone
Fot. Canva

Krok 5 . Kotlety smażymy na maśle klarowanym na złocisty kolor z obu stron.

Wypróbuj też przepisy na niezwykłą zupę wielkanocną i schab doskonały na zimno .

smażenie kotletów
Fot. Canva
Jedyny taki poniedziałek w Biedronce. Musieli wprowadzić limity
Czy pieczarki trzeba obierać? Większość osób popełnia duży błąd
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy