Babcia zawsze dodawała to do masy na mielone. Składnik pasuje nie tylko do pierogów
Nie jest tajemnicą, że kotlety mielone zawsze zyskują na, czasem nieoczekiwanych, dodatkach. Tak jest i tym razem. Z dodatkiem, który najczęściej dodajemy do pierogów, kotlety są niezwykle soczyste i mają niezwykły smak.
Kasza gryczana w kotletach
Kasza gryczana to bodaj najpopularniejsza odmiana w naszej kuchni. Występuje w dwóch odmianach – białej i palonej. W obu – ale chyba bardziej w tej drugiej, jest dodatkiem dobrze podbijającym smak mięsa w kotletach mielonych.
Kasza jest przy tym dobrym dodatkiem do mięsa na kotlety mielone ze względu na wygodę. Nie trzeba jej mielić, nie musimy więc rozstawiać maszynki do mięsa, a jedynie posłużyć się gotowym, na tacce. Pozostałe dodatki do kotletów mielonych w tym przepisie są dobrze nam znane.
Kotlety mielone z kaszą gryczaną
Kotlety mielone z kaszą gryczaną nie powinny wymagać dodawania do masy bułki tartej . Warto jednak mieć jej na podorędziu więcej niż tylko do panierowania. Gdyby masa mięsna okazała się za luźna, zawsze można wtedy lekko ją zagęścić.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 bułka namoczona w mleku
- 1 cebula
- 1 jajko
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Sól, pieprz
- Bułka tarta
- Masło klarowane do smażenia
Kotlety mielone na obiad
Krok 1 . Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie

Krok 2 . Bułkę odciskamy z mleka i dodajemy do mięsa w misce.

Krok 3 . Dodajemy kaszę, startą na tarce cebulę i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę.

Krok 4 . Z masy formujemy kotlety i obtaczamy w bułce tartej.

Krok 5 . Kotlety smażymy na maśle klarowanym na złocisty kolor z obu stron.
Wypróbuj też przepisy na niezwykłą zupę wielkanocną i schab doskonały na zimno .
