Babciny patent na soczysty pieczony schab
Pomimo ogromnej popularności w naszym kraju, schab jest stosunkowo problematycznym mięsem . Niska zawartość tłuszczu sprawia, że po ugotowaniu istnieje ryzyko suchego mięsa, z którego większość płynów zwyczajnie wyparowało. Babciny patent przeciwdziała temu.
Metoda ta jest banalnie prosta i wymaga jedynie podstawowych umiejętności kulinarnych. Potrzeba będzie dużej ilości wrzątku oraz oczywiście schabu przeznaczonego na pieczeń. Blanszowanie w gorącej wodzie sprawi, że pory na zewnątrz kawałka mięsa zamkną się i nie wypuszczą żadnych soków.
Schab o idealnej, delikatnej konsystencji
Szybkie zamknięcie porów mięsa można wykonać na trzy sposoby. Pierwszy z nich polega na ekspresowym podsmażeniu pieczeni na bardzo gorącej patelni . Ten wariant karmelizuje jednak zewnętrzną część mięsa, przez co spora część przypraw może się spalić.
Dwie kolejne metody wykorzystują wrzątek. Możesz zanurzyć schab na kilkanaście sekund w garnku z wrzątkiem, lub oblać go dużą ilością gotującej się wody. Niezależnie który wybierzesz, przygotuj zawczasu miskę pełną zimnej wody, dzięki czemu zastopujesz proces gotowania i zachowasz więcej wilgoci wewnątrz pieczeni.
Do piekarnika warto także włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Metoda ta wykorzystywana jest w piekarnictwie - dzięki wilgotnemu powietrzu piekarze uzyskują chrupiącą skórkę na chlebie. W przypadku pieczeni zmniejszy to parowanie płynów zawartych w mięsie.
Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.
Przepis na najprostszy schab pieczony
-
1 kilogram schabu bez kości
-
8 ząbków czosnku
-
3 łyżki oleju
-
1 łyżka wędzonej papryki
-
1 łyżka majeranku
-
1 łyżka pieprzu kolorowego
-
1 łyżka rozmarynu
-
1 łyżka soli
Schab dokładnie oczyść z błon i przerostów tłuszczowych, aby podczas jedzenia zachować delikatną fakturę. Następnie zblanszuj mięso wybraną przez siebie metodą. W miseczce zmieszaj ze sobą przyprawy oraz olej, aż uzyskasz gęstą pastę.
Schab nakłuj w 8 miejscach nożem i w każde z tych miejsc wciśnij obrany z łupin ząbek czosnku . Nasmaruj mięso marynatą i zakryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz schab przez 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, podkręć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 30 minut. Smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kuchnia.wp.pl; kafeteria.pl