Smakosze.pl Porady Babciny patent na soczysty pieczony schab
istetiana, Getty Images Pro

Babciny patent na soczysty pieczony schab

26 marca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Pomimo ogromnej popularności w naszym kraju, schab jest stosunkowo problematycznym mięsem . Niska zawartość tłuszczu sprawia, że po ugotowaniu istnieje ryzyko suchego mięsa, z którego większość płynów zwyczajnie wyparowało. Babciny patent przeciwdziała temu.

Metoda ta jest banalnie prosta i wymaga jedynie podstawowych umiejętności kulinarnych. Potrzeba będzie dużej ilości wrzątku oraz oczywiście schabu przeznaczonego na pieczeń. Blanszowanie w gorącej wodzie sprawi, że pory na zewnątrz kawałka mięsa zamkną się i nie wypuszczą żadnych soków.

Schab o idealnej, delikatnej konsystencji

Szybkie zamknięcie porów mięsa można wykonać na trzy sposoby. Pierwszy z nich polega na ekspresowym podsmażeniu pieczeni na bardzo gorącej patelni . Ten wariant karmelizuje jednak zewnętrzną część mięsa, przez co spora część przypraw może się spalić.

Dwie kolejne metody wykorzystują wrzątek. Możesz zanurzyć schab na kilkanaście sekund w garnku z wrzątkiem, lub oblać go dużą ilością gotującej się wody. Niezależnie który wybierzesz, przygotuj zawczasu miskę pełną zimnej wody, dzięki czemu zastopujesz proces gotowania i zachowasz więcej wilgoci wewnątrz pieczeni.

Do piekarnika warto także włożyć naczynie żaroodporne wypełnione wodą. Metoda ta wykorzystywana jest w piekarnictwie - dzięki wilgotnemu powietrzu piekarze uzyskują chrupiącą skórkę na chlebie. W przypadku pieczeni zmniejszy to parowanie płynów zawartych w mięsie.

Chcesz poznać więcej ciekawych wiadomości ze świata kulinariów? Sprawdź ten artykuł , w którym zdradzamy jak ugotować flaczki, aby nie było czuć z nich nieprzyjemnego zapachu. W tym tekście z kolei prezentujemy listę produktów, których pod żadnym pozorem nie wolno wrzucać do kuchennego zlewu.

Przepis na najprostszy schab pieczony

  • 1 kilogram schabu bez kości

  • 8 ząbków czosnku

  • 3 łyżki oleju

  • 1 łyżka wędzonej papryki

  • 1 łyżka majeranku

  • 1 łyżka pieprzu kolorowego

  • 1 łyżka rozmarynu

  • 1 łyżka soli

Schab dokładnie oczyść z błon i przerostów tłuszczowych, aby podczas jedzenia zachować delikatną fakturę. Następnie zblanszuj mięso wybraną przez siebie metodą. W miseczce zmieszaj ze sobą przyprawy oraz olej, aż uzyskasz gęstą pastę.

Schab nakłuj w 8 miejscach nożem i w każde z tych miejsc wciśnij obrany z łupin ząbek czosnku . Nasmaruj mięso marynatą i zakryj folią spożywczą. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz schab przez 3 godziny pod przykryciem. Po tym czasie ściągnij pokrywkę, podkręć temperaturę do 200 stopni Celsjusza i piecz przez kolejne 30 minut. Smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kuchnia.wp.pl; kafeteria.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy