Smakosze.pl Przepisy Babka ziemniaczana według gospodyń z Podlasia jest najlepsza. Dodają 2 składniki które wszystko zmieniają
fot. youtube.com/mążprzygarach

Babka ziemniaczana według gospodyń z Podlasia jest najlepsza. Dodają 2 składniki które wszystko zmieniają

19 października 2024

Niektórzy nazywają ją tanim obiadem, inni – prawdziwą ucztą. Babka ziemniaczana, specjał z Podlasia, nie jest jednak tak prosta, jak się wydaje. Ma swoje sekrety.

Sekrety babki ziemniaczanej

Ziemniaki , co tu kryć, doskonałe są w każdej postaci, od puree, przez pieczone w ognisku lub w brytfannie, po placki ziemniaczane i frytki. Gdzieś na przecięciu tych technik kulinarnych znajduje się babka ziemniaczana – pieczona z ciasta przygotowywanego z surowych kartofli.

Oczywiście masa taka to nie tylko pulpa z kartofli . Aby przesycić ją pełnią smaku, dodajemy dodatki podbijające charakterystyczną „ziemniaczaność”. Warto pamiętać zwłaszcza o dwóch.

starte ziemniaki

Najlepsza surówka z czerwonej kapusty. 1 dodatek to absolutny hit

Boczeki i grzyby w babce ziemniaczanej

Jeden z nich to oczywiście boczek. Jego obecność nikogo nie powinna dziwić. Są jednak warianty, w których składnik ten nie występuje. Częściej wielkim nieobecnym przepisu na kartoflaka są jednak grzyby . Trzeba pamiętać o nich w sezonie, a poza nim – sięgać po suszone.

Składniki

  • 2 kg ziemniaków typu C – mączyste
  • Ok. 200 g boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • Garść świeżych leśnych grzybów
  • 3-4 jajka
  • Sól, pieprz, tymianek, suszony czosnek, gałka muszkatołowa

Babka z Podlasia

Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Starte przekładamy na sitko wyłożone tetrową ściereczką. Tetrę zaciskamy i dokładnie wyżynamy nad miseczką.

Ziemniaczanemu sokowi pozwalamy się odstać. Kiedy na dnie zbierze się skrobia, zlewamy delikatnie wodę , a do miski przekładamy ziemniaki i mieszamy z osadem. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż wytopią się skwarki z boczku, a cebula będzie szklista.

Nadmiar tłuszczu zlewamy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę grzyby. Wszystkie składniki dodajemy do ziemniaczanej masy. Dodajemy do smaku przyprawy.

Jajka rozbijamy w osobnej misce i roztrzepujemy, żeby je napowietrzyć. Dodajemy do ziemniaków i wyrabiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni .

Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wysmarowujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Masę ziemniaczaną przekładamy do naczynia. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny.

Wypróbuj też przepis na prosty biszkopt z jabłkami i poznaj prognozy cen karpia na święta .

zapiekanka

Trę na tarce i wrzucam do ciasta na placki ziemniaczane. Jesienią smakują jak marzenie
Żaden kefir, jogurt lub skyr. Najlepsze naleśniki wychodzą na tym babcinym napoju
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy