Babka ziemniaczana według gospodyń z Podlasia jest najlepsza. Dodają 2 składniki które wszystko zmieniają
Niektórzy nazywają ją tanim obiadem, inni – prawdziwą ucztą. Babka ziemniaczana, specjał z Podlasia, nie jest jednak tak prosta, jak się wydaje. Ma swoje sekrety.
Sekrety babki ziemniaczanej
Ziemniaki , co tu kryć, doskonałe są w każdej postaci, od puree, przez pieczone w ognisku lub w brytfannie, po placki ziemniaczane i frytki. Gdzieś na przecięciu tych technik kulinarnych znajduje się babka ziemniaczana – pieczona z ciasta przygotowywanego z surowych kartofli.
Oczywiście masa taka to nie tylko pulpa z kartofli . Aby przesycić ją pełnią smaku, dodajemy dodatki podbijające charakterystyczną „ziemniaczaność”. Warto pamiętać zwłaszcza o dwóch.
Boczeki i grzyby w babce ziemniaczanej
Jeden z nich to oczywiście boczek. Jego obecność nikogo nie powinna dziwić. Są jednak warianty, w których składnik ten nie występuje. Częściej wielkim nieobecnym przepisu na kartoflaka są jednak grzyby . Trzeba pamiętać o nich w sezonie, a poza nim – sięgać po suszone.
Składniki
- 2 kg ziemniaków typu C – mączyste
- Ok. 200 g boczku wędzonego
- 2 cebule
- Garść świeżych leśnych grzybów
- 3-4 jajka
- Sól, pieprz, tymianek, suszony czosnek, gałka muszkatołowa
Babka z Podlasia
Ziemniaki obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane. Starte przekładamy na sitko wyłożone tetrową ściereczką. Tetrę zaciskamy i dokładnie wyżynamy nad miseczką.
Ziemniaczanemu sokowi pozwalamy się odstać. Kiedy na dnie zbierze się skrobia, zlewamy delikatnie wodę , a do miski przekładamy ziemniaki i mieszamy z osadem. W międzyczasie boczek i cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy, aż wytopią się skwarki z boczku, a cebula będzie szklista.
Nadmiar tłuszczu zlewamy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojone w kostkę grzyby. Wszystkie składniki dodajemy do ziemniaczanej masy. Dodajemy do smaku przyprawy.
Jajka rozbijamy w osobnej misce i roztrzepujemy, żeby je napowietrzyć. Dodajemy do ziemniaków i wyrabiamy. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni .
Naczynie żaroodporne lub blachę do pieczenia wysmarowujemy masłem i oprószamy kaszą manną lub bułką tartą. Masę ziemniaczaną przekładamy do naczynia. Pieczemy przez ok. 1,5 godziny.
Wypróbuj też przepis na prosty biszkopt z jabłkami i poznaj prognozy cen karpia na święta .