Smakosze.pl Przepisy Banalnie prosta surówka z pora ze słodkim akcentem
canva/haha21, Getty Images Signature

Banalnie prosta surówka z pora ze słodkim akcentem

20 stycznia 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Surówka z pora to doskonały sposób na wykorzystanie tego warzywa, które zwykle po prostu dodajemy do zupy. Łącząc go z rodzynkami, uzyskuje się pyszną kombinację lekko pikantnego i słodkiego smaku. Taka surówka pasuje do praktycznie każdego obiadu, dlatego zawsze warto mieć pod ręką składniki potrzebne, do jej przygotowania.

Surówka z pora i rodzynek jest idealnym obiadowym dodatkiem dla osób lubujących się w intensywnych smakach. Zarówno por, jak i rodzynki same w sobie mają silne aromaty - po oblaniu ich sosem ze śmietany i majonezu jedynie zwiększa się ich głębia.

Podczas korzystania z pora, zalecamy używanie jedynie białej części warzywa w przypadku surówek lub sałatek. Zielone fragmenty są nieco zbyt gorzkie, aby przyjemnie smakować je na surowo. Z tego powodu zachowaj górę pora po pokrojeniu i zamróź. Gdy będziesz gotować rosół, wystarczy wrzucić ją do wrzącego wywaru.

Przepis na surówkę z pora i rodzynek

Składniki:

  • 100 g rodzynek

  • 300 g białej części pora

  • 3 łyżki majonezu

  • 2 łyżki śmietany kwaśnej

  • pieprz

  • sól

  • szczypta czosnku w proszku

Zacznij od zagotowania wody w czajniku. Rodzynki wsyp do miseczki i zalej je wrzątkiem. Odstaw je na 10 minut, żeby wchłonęły wodę i zmiękły. Pora obierz z wierzchniej warstwy liści, odetnij jego końcówki i dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą.

Następnie przekrój go na pół i jeszcze raz na ćwiartki. Posiekaj go ostrym nożem na cienkie paseczki. Przełóż je na sitko i przepłucz dużą ilością wrzątku - temperatura zniweluje większość nieprzyjemnej goryczki.

Po ocieknięciu pora z wody, włóż go do miski. Odcedź rodzynki i dodaj je do pora. Śmietanę połącz z majonezem, solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz szczyptą czosnku w proszku. Zalej sosem resztę składników, dokładnie wymieszaj i wstaw surówkę do lodówki na 30 minut. Podawaj schłodzoną. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić najlepszą i szybką mizerię. Ten tekst pokazuje sposób na jeszcze inną surówkę z pora.

Płukanie pora

Źródło zdjęcia: canva/Naked King

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy