Smakosze.pl
mizeria

wikipedia/Mariuszjbie/CC BY-SA 3.0

Sposób na pyszną mizerię

10 Marca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Ogórki są jednym z naszych ulubionych letnich przysmaków. Przede wszystkim przygotowujemy z nich doskonałe przetwory. Te warzywa doskonale sprawdzają się również w sałatkach m.in. kultowej mizerii. Co zrobić, aby miała ona niezapomnia

Przepyszna mizeria to smak, który towarzyszy nam już od najmłodszych lat. Niekwestionowanymi mistrzyniami w przygotowaniu tego dania były nasze babcie. Miały one swoje sprawdzone, choć wymagające czasu, kulinarne sztuczki, które doskonale wpływały na smak mizerii.

Co możemy zrobić, aby nasi bliscy zachwycili się smakiem tej obiadowej sałatki z ogórków? Warto skorzystać z tricku sprzed lat oraz unikać pewnego błędu, który niestety zdarza się dość często.

Sposób na pyszną mizerię - trick babć

Wiele ekspertów kulinarnych podkreśla, że ważną rolę w smaku mizerii odrywa jakość ogórków. Najlepiej, gdy pochodzą one z naszego ogródka lub sprawdzonej ekologicznej uprawy. Powinny być również świeże. Drugim ważnym czynnikiem jest oczywiście śmietana.

I tutaj przechodzimy do tricku naszych babć. Okazuje się, że korzystały one z własnoręcznie przygotowanej śmietany. Obecnie niestety nie jest to popularna czynność, ale jeśli mamy ku temu warunki, to warto podać mizerię z tym przygotowanym bezpośrednio przez nas składnikiem.

Gdy niestety nie mamy takiej możliwości, to poszukajmy śmietany jak najlepszej jakości. Zadbajmy, aby w jej składzie znalazły się żywe kultury bakterii oraz mleko. Pamiętajmy również o tym, by unikać częstego błędu w przyrządzaniu mizerii. Popełnia go sporo osób.

Najczęstszy błąd w przyrządzaniu mizerii. Lepiej go unikać, wpływa na smak dania

Chociaż może się wydawać, że nie ma nic prostszego niż przygotowanie sałatki z ogórków, to wiele osób popełnia spory błąd. Chodzi o odpowiednie doprawienie mizerii. O co chodzi? Śpieszymy z odpowiedzią?

Okazuje się, że sól wydobywa z komórek ogórków wodę, dlatego solenie ich w niedobrym momencie może niestety przyczynić się go rozcieńczenia śmietany. Wtedy, nasza mizeria traci swój apetyczny wygląd oraz smak, ponieważ śmietana spływa z warzyw i zbiera się na spodzie miski.

Aby zapobiec takiej sytuacji, musimy po prostu solić sałatkę w odpowiednim momencie. Przygotowując mizerię, na początku pokrój ogórki w plasterki, włóż do miski, a dopiero potem oddaj do nich sól. Starannie pomieszaj kawałki warzywa, tak aby przyprawa trafiła do każdego jego plasterka i odłóż miskę na ok. 15 minut, aby ogórki straciły nadmiar wody. Następnie odcedź płyn, który zebrał się na dnie miski. Tak przygotowana mizeria z pewnością zachwyci wszystkich domowników.

Polecamy również przepis na mizerię po węgiersku oraz niebanalną surówkę z kiszonych ogórków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: share info/ lelum/ kucnnia wp

Zapraszamy na nasz Instagram

undefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefinedundefined

Podobne artykuły

Wątróbka w wyjątkowej odsłonie

Przepisy

Przepis na wątróbkę z gruszką i żurawiną

Czytaj więcej >
Ciasto drożdżowe od Ewy Wachowicz

Przepisy

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania według Ewy Wachowicz

Czytaj więcej >
Pierogi od Magdy Gessler

Przepisy

Gessler przeszła samą siebie. Jej przepis na pierogi z kapustą zachwyci nawet niejadka

Czytaj więcej >
Gołąbki

Przepisy

Farsz do gołąbków wychodzi suchy i twardy? Wystarczy 1 dodatek i problem znika

Czytaj więcej >
Krokiety - Robert Makłowicz przedstawił nieziemski przepis

Przepisy

Makłowicz przedstawił ziemniaczane krokiety ze składnikiem niespodzianką. Absolutny ideał na świąteczny stół

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa Magdy Gessler, która nie ma sobie równych

Przepisy

Przepis Magdy Gessler na sałatkę jarzynową z wyjątkowym składnikiem

Czytaj więcej >