Bez mąki, bez cukru. Zdrowy, domowy budyń zrobisz w kilka chwil
Nawet nie wiesz, jak prosto możesz przygotować pyszny, domowy budyń. W dodatku będzie on dużo zdrowszy, niż jego sklepowy odpowiednik z torebki. Nie potrzebujesz do tego przepisu ani mąki, ani cukru. Wystarczy kasza jaglana, ulubiony owoc i odrobina mleka roślinnego.
Domowy budyń na bazie kaszy jaglanej jest deserem bez dodatku cukru. Nie zawiera też glutenu, ani laktozy. Oznacza to, że mogą spożywać go również osoby zmagające się z rozmaitymi nietolerancjami pokarmowymi. Niezdrowy biały cukier zastąpiony jest owocową słodyczą. Wybierz swój ulubiony smak i ciesz się rewelacyjnym i zdrowym deserem.
Przepis na domowy budyń z kaszy jaglanej
Składniki:
-
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
-
1/2 szklanki mleka kokosowego (lub innego mleka roślinnego)
-
1 słodka gruszka lub banan
-
szczypta cynamonu do dekoracji
Jak szybko i prosto zrobić pyszny domowy budyń?
Ugotowaną kaszę jaglaną przełóż do niedużego naczynia . Dodaj do niej mleko kokosowe. Składniki wymieszaj wstępnie za pomocą łyżki .
Gruszkę umyj, obierz i przekrój na pół . Usuń z owocu gniazdo nasienne. Na koniec pokrój go na mniejsze kawałki i dołóż do naczynia z namoczoną w mleku kaszą .
Wszystkie składniki domowego budyniu połącz na gładką masę za pomocą ręcznego blendera . Podziel go na porcje do przygotowanych miseczek lub pucharków. Przed podaniem deser posyp mielonym cynamonem .
Znamy sprawdzony przepis na klasyczny budyń na bazie mąki i mleka . Słodka przekąska z kaszy manny i soku owocowego sprawdzi się nie tylko na śniadanie .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Zostało Ci mięso po rosole? Raz, dwa zrobisz z niego sycące danie
-
Przepyszny obiad za 3,50 zł? Bosacka pokazała na wizji, że to możliwe
-
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama