Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zostało Ci mięso po rosole? Raz, dwa zrobisz z niego sycące danie
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 06.02.2023 18:00

Zostało Ci mięso po rosole? Raz, dwa zrobisz z niego sycące danie

mięso po rosole
Canva / carpaumar

Nie wiesz, co zrobić z mięsem po rosole? Możesz wykorzystać je do przygotowania wielu dań. Dziś proponujemy obłędne pulpety w delikatnym sosie. Z pewnością posmakują wszystkim domownikom, a Ty zrobisz szybkie danie za grosze.

W dobrze zarządzanej kuchni nic się nie marnuje. Pulpety z mięsa po rosole są doskonałym pomysłem na dalsze zagospodarowanie tego produktu. Aromatyczny, koperkowy sos idealnie współgra z aksamitnymi klopsikami. Takie danie będzie niewątpliwym przebojem.

W pomysłowym przepisie na obiad z mięsa po rosole znajdzie się miejsce również dla warzyw z wywaru. Wzbogacą one smak potrawy, a także zapewnią przyjemną, wilgotną konsystencję. Ilość warzyw możesz dowolnie modyfikować w zależności od własnych preferencji smakowych. Zachęcamy do wypróbowania tej receptury.

Przepis na pulpety z mięsa po rosole warto modyfikować wedle swojego uznania. Mięsne kuleczki możesz usmażyć, zamiast gotować lub podać za każdym razem z innym sosem. Dzięki temu nigdy się nie znudzą.

Przepis na wyśmienite pulpety z mięsa po rosole

Składniki:

  • ok. 500 g gotowanego mięsa z rosołu (bez skóry i kości)

  • kawałek marchewki z rosołu

  • kawałek pietruszki z rosołu

  • 2-3 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

  • 1,5 szklanki rosołu

  • 1 pęczek koperku

  • 1 szklanka śmietany 18%

  • 2 łyżki mąki

Jak przygotować pyszny obiad z mięsa po rosole?

Mięso po rosole obierz z kości i porwij na mniejsze kawałki. Włóż je razem z warzywami do kielicha blendera i zmiel lub przepuść przez maszynkę. Do uzyskanej masy dodaj bułkę tartą oraz przyprawy. Całość starannie wyrób.

Z wymieszanego mięsa po rosole formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż je do garnuszka z rosołem i gotuj 6-7 minut. Po upływie tego czasu pulpety wyłów za pomocą cedzaka i odstaw na chwilę na bok.

Do garnuszka z rosołem włóż umyty i posiekany koperek. Do osobnego naczynia wlej śmietanę i wymieszaj ją starannie z 2 łyżkami mąki tak, aby nie powstały grudki. Uzyskaną mieszankę zahartuj, a następnie dodaj do garnka z bulionem i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęsty.

Pulpety z mięsa po rosole przełóż do garnka z sosem. Potrawę trzymaj na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Gotowe pulpety wyłóż na talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie skomponują się na przykład z ziemniakami z wody oraz buraczkami. Doskonałym pomysłem na mięso po rosole jest ta smaczna pasta kanapkowa. Z tego samego produktu możesz także usmażyć niebanalne kotlety.

Canva / Dejan Kolar
Canva / Dejan Kolar

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: