Zostało Ci mięso po rosole? Raz, dwa zrobisz z niego sycące danie
Nie wiesz, co zrobić z mięsem po rosole? Możesz wykorzystać je do przygotowania wielu dań. Dziś proponujemy obłędne pulpety w delikatnym sosie. Z pewnością posmakują wszystkim domownikom, a Ty zrobisz szybkie danie za grosze.
W dobrze zarządzanej kuchni nic się nie marnuje. Pulpety z mięsa po rosole są doskonałym pomysłem na dalsze zagospodarowanie tego produktu. Aromatyczny, koperkowy sos idealnie współgra z aksamitnymi klopsikami. Takie danie będzie niewątpliwym przebojem.
W pomysłowym przepisie na obiad z mięsa po rosole znajdzie się miejsce również dla warzyw z wywaru. Wzbogacą one smak potrawy, a także zapewnią przyjemną, wilgotną konsystencję. Ilość warzyw możesz dowolnie modyfikować w zależności od własnych preferencji smakowych. Zachęcamy do wypróbowania tej receptury.
Przepis na pulpety z mięsa po rosole warto modyfikować wedle swojego uznania. Mięsne kuleczki możesz usmażyć, zamiast gotować lub podać za każdym razem z innym sosem. Dzięki temu nigdy się nie znudzą.
Przepis na wyśmienite pulpety z mięsa po rosole
Składniki:
ok. 500 g gotowanego mięsa z rosołu (bez skóry i kości)
kawałek marchewki z rosołu
kawałek pietruszki z rosołu
2-3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
1,5 szklanki rosołu
1 pęczek koperku
1 szklanka śmietany 18%
2 łyżki mąki
Jak przygotować pyszny obiad z mięsa po rosole?
Mięso po rosole obierz z kości i porwij na mniejsze kawałki. Włóż je razem z warzywami do kielicha blendera i zmiel lub przepuść przez maszynkę. Do uzyskanej masy dodaj bułkę tartą oraz przyprawy. Całość starannie wyrób.
Z wymieszanego mięsa po rosole formuj klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Przełóż je do garnuszka z rosołem i gotuj 6-7 minut. Po upływie tego czasu pulpety wyłów za pomocą cedzaka i odstaw na chwilę na bok.
Do garnuszka z rosołem włóż umyty i posiekany koperek. Do osobnego naczynia wlej śmietanę i wymieszaj ją starannie z 2 łyżkami mąki tak, aby nie powstały grudki. Uzyskaną mieszankę zahartuj, a następnie dodaj do garnka z bulionem i podgrzewaj na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż sos stanie się gęsty.
Pulpety z mięsa po rosole przełóż do garnka z sosem. Potrawę trzymaj na ogniu jeszcze 1-2 minuty. Gotowe pulpety wyłóż na talerze, polej sosem i podawaj z ulubionymi dodatkami. Świetnie skomponują się na przykład z ziemniakami z wody oraz buraczkami. Doskonałym pomysłem na mięso po rosole jest ta smaczna pasta kanapkowa. Z tego samego produktu możesz także usmażyć niebanalne kotlety.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Irena Gumowska serwowała na kolację cykorię. Przyrządzała ją niczym ekskluzywne warzywo
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama