Smakosze.pl Przepisy Bez mleka, śmietanki i cukru. Domowe, zdrowe lody zrobisz z 2 składników
Screeny z filmu pochodzą z kanału Schnelle Rezepte na YouTube

Bez mleka, śmietanki i cukru. Domowe, zdrowe lody zrobisz z 2 składników

23 kwietnia 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Lody z 2 składników przygotujesz bez zbędnych kalorii. Potrzebujesz jedynie soczystego mango i dojrzałych bananów. Owoce są słodkie i bez trudu się łączą, nie musisz więc dodawać do nich ani cukru, ani mleka, czy kalorycznej śmietanki. Lody będą gotowe w mgnieniu oka.

Lody z owoców możesz jeść bez wyrzutów sumienia

Sezon na lody zacznie się już za chwilę. Owocowe, śmietankowe, bakaliowe, czekoladowe smakują rewelacyjnie zwłaszcza wtedy, kiedy na dworze jest gorąco i możemy cieszyć się piękną pogodą. Niestety gotowe lody są dość kaloryczne.

Przygotowywane są na mleku lub słodkiej śmietance z dodatkiem sporej ilości cukru. Mało kto wie, że lody można przygotować w domu bez specjalnego urządzenia. Wystarczą tylko 2 składniki, żeby zrobić słodki, smaczny i przede wszystkim zdrowy deser dla całej rodziny.

Do przygotowania lodów z dwóch składników potrzebujesz jedynie mango i bananów. Wystarczy, że zamrozić je i zblendujesz, a otrzymasz gęste, kremowe lody, które możesz jeść dziennie. Zdjęcia i przepis pochodzą z kanału Schnelle Rezepte na YouTube.

Wymieszała 2 jajka z kapustą. Po chwili cieszyła się niezwykłymi plackami

Domowe lody z 2 składników

Składniki:

  • 2 banany
  • mango

Jak zrobić lody bez cukru, mleka i śmietanki?

Mango i banana obierz, pokrój w plastry. Następnie rozłóż na papierze do pieczenia i wstaw do zamrażarki na kilka godzin. Gdy owoce będą już zamrożone, przełóż je do blendera kielichowego.

Miksuj przez chwilę do uzyskania jednolitej, gładkiej konsystencji. Lody przełóż do pucharków i od razu podaj, smacznego.

Przygotuj również fit muffinki z czerwonej fasol i i hitowy skyrnik . Zapomnij o klasycznych ciastach. Domowe desery mogą być zdrowe, lekkie i pyszne.

lody.jpg
canva/Mariha - kitchen

Co zrobić ze starymi, wyrastającymi ziemniakami? 1 błędu nie można popełnić
Rabarbar pod kruszonką bije na głowę każdą szarlotkę. Starmach robi go w parę chwil
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy