Wymieszała 2 jajka z kapustą. Po chwili cieszyła się niezwykłymi plackami
Pyszne placki spodobają się każdemu. Można je przygotować nie tylko z ziemniaków czy owoców. Prosty patent na rarytas z białej kapusty będzie ciekawą opcją na ciepłą kolację czy drugie śniadanie. Musicie spróbować.
Przepis na wyśmienity placki z białej kapusty
Kapusta w chrupiącej odsłonie skusi niejednego smakosza. Placek z dodatkiem aromatycznego sezamu i sera żółtego jest sycącą i prostą w przygotowaniu propozycją. Warto skosztować - zachwyca nie tylko wyglądem.
Składniki:
- pół główki białej kapusty
- 2 duże jaja
- 2-3 ząbki czosnku
- 30 g mąki kukurydzianej
- 50 g ulubionego sera żółtego
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- sezam do posypania (można pominąć)
Jak przygotować placki z kapusty? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynamy od oczyszczenia i poszatkowania białej kapusty. Warzywo umieszczamy w misce i solimy ją. Dodajemy jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pieprz. Dokładnie mieszamy, a następnie wsypujemy mąkę kukurydzianą.
Ponownie łączymy składniki, po czym przystępujemy do smażenia. Na natłuszczoną patelnię wykładamy całą masę, formując duży placek lub małe placuszki. Posypujemy sezamem i przykrywamy patelnię.
Przyrządzamy na niedużym ogniu przez 10 minut, a następnie obracamy. Posypujemy startym na tarce serem żółtym i smażymy przez kolejne 10 minut. Przenosimy na talerze.
Jak podać placki z białej kapusty?
Koniecznie zjedzcie danie na ciepło — wtedy ser żółty smakuje najlepiej. Możecie wzbogacić kompozycję o gęstą śmietanę czy jogurt naturalny — przyjemnie urozmaicą posiłek, niezależnie od wybranego wariantu.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na placki. Szczególnie polecamy prosty patent na śniadaniową słodką wersję z bananów i płatków owsianych. Być może skusi was też receptura na klasyk, czyli placki ziemniaczane.