Rabarbar pod kruszonką bije na głowę każdą szarlotkę. Starmach robi go w parę chwil
Szukacie pierwszych wiosennych inspiracji na rabarbar? Koniecznie sprawdźcie przepis od Ani Starmach. Jej rabarbar pod kruszonką to prosta i pyszna przekąska. W przygotowaniu jest niemal tak szybki, jak szybko znika z talerzy.
Rabarbar od Ani Starmach skradnie niejedno serce
Rabarbar jest typowym wiosenno-letnim warzywem, o charakterystycznym, kwaskowatym posmaku. Dzięki temu stanowi idealny składnik chociażby deserów. Aby zrównoważyć kwaśną nutę, idealnie jest go zapiec pod słodką kruszonką. Doskonale wie o tym Ania Starmach, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie.
Zapomnij o gotowanej kaszy i ziemniakach. Gulasz podaj tak, jak OkrasaPrzepis na przepyszne rabarbar pod kruszonką od Ani Starmach
Składniki na nadzienie:
- 800 g rabarbaru
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- szczypta cynamonu
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 50 g mielonych migdałów (możesz zamienić na orzechy włoskie)
Pyszna przekąska z rabarbarem - instrukcja Ani Starmach krok po kroku
Zacznij od przygotowania rabarbaru. Umyj go, usuń liście i zgrubiałe końcówki. Następnie pokrój go na małe kawałki. Podsmażaj 7-10 w rondlu lub na patelni z dodatkiem cukru i cynamonu, aż kawałki rozpadną się.
Przygotuj kruszonkę do rabarbaru Ani Starmach. Na blat wysyp mąkę oraz cukier i przesiekaj je z masłem. Dołóż też zmielone migdały lub orzechy. Kruszonka powinna mieć konsystencje podobną do mokrego piasku.
Podsmażony rabarbar przełóż do naczynia żaroodpornego o wymiarach 16x16 cm. Warzywo posyp równomiernie kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30-35 minut. Po tym czasie przekąska gotowa jest do podania. Czy wiesz, dlaczego nie powinno się spożywać liści rabarbaru? Mamy przepis w sam raz dla aspirujących mistrzów kruszonki.
Źródło: aniastarmach