Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rabarbar pod kruszonką bije na głowę każdą szarlotkę. Starmach robi go w parę chwil
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 23.04.2023 13:42

Rabarbar pod kruszonką bije na głowę każdą szarlotkę. Starmach robi go w parę chwil

przepis na rabarbar pod kruszonką od Ani Starmach
Canva / HandmadePictures ; Instagram @ania_starmach

Szukacie pierwszych wiosennych inspiracji na rabarbar? Koniecznie sprawdźcie przepis od Ani Starmach. Jej rabarbar pod kruszonką to prosta i pyszna przekąska. W przygotowaniu jest niemal tak szybki, jak szybko znika z talerzy.

Rabarbar od Ani Starmach skradnie niejedno serce

Rabarbar jest typowym wiosenno-letnim warzywem, o charakterystycznym, kwaskowatym posmaku. Dzięki temu stanowi idealny składnik chociażby deserów. Aby zrównoważyć kwaśną nutę, idealnie jest go zapiec pod słodką kruszonką. Doskonale wie o tym Ania Starmach, której powyższe zdjęcie pochodzi z jej oficjalnego konta na Instagramie.

Zapomnij o gotowanej kaszy i ziemniakach. Gulasz podaj tak, jak Okrasa

Przepis na przepyszne rabarbar pod kruszonką od Ani Starmach

Składniki na nadzienie:

  • 800 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • szczypta cynamonu

Składniki na kruszonkę:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 50 g mielonych migdałów (możesz zamienić na orzechy włoskie)

Pyszna przekąska z rabarbarem - instrukcja Ani Starmach krok po kroku

Zacznij od przygotowania rabarbaru. Umyj go, usuń liście i zgrubiałe końcówki. Następnie pokrój go na małe kawałki. Podsmażaj 7-10 w rondlu lub na patelni z dodatkiem cukru i cynamonu, aż kawałki rozpadną się.

Przygotuj kruszonkę do rabarbaru Ani Starmach. Na blat wysyp mąkę oraz cukier i przesiekaj je z masłem. Dołóż też zmielone migdały lub orzechy. Kruszonka powinna mieć konsystencje podobną do mokrego piasku.

Podsmażony rabarbar przełóż do naczynia żaroodpornego o wymiarach 16x16 cm. Warzywo posyp równomiernie kruszonką. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz 30-35 minut. Po tym czasie przekąska gotowa jest do podania. Czy wiesz, dlaczego nie powinno się spożywać liści rabarbaru? Mamy przepis w sam raz dla aspirujących mistrzów kruszonki.

kruszonka z rabarbarem.png
Canva / ildipapp

Źródło: aniastarmach