Biorę liść kapusty i smażę z jajkiem. Po chwili mam placek, w który mogę wszystko zawinąć
Czy słyszałaś kiedyś o plackach z kapusty? I wcale nie chodzi o fuczki, które są robione z kapusty kiszonej. Te z przepisu zrobisz z młodej kapusty, na którą właśnie trwa sezon. Usmażone są chrupiące, a w dodatku pasują do wszystkiego. Wypróbuj ten prosty przepis i zaskocz domowników na obiad.
Niezwykły pomysł na placki
Placki to nieskomplikowany pomysł na doskonały obiad. Przecież lubisz placki ziemniaczane, prawda? Od teraz pokochasz także placki z kapusty. Robi się je znacznie prościej, szybciej i w dodatku nie potrzeba zbyt wielu składników.
Najlepsze jest jednak to, że te z przepisu umieszczonego w dalszej części pasują do wszystkiego. Możesz przygotować do nich farsz z dowolnych produktów, zarówno tych mięsnych, jak i warzywnych i podać z pysznym sosem. Ich smak zachwyci każdego.
Kapusta to podstawa
Podstawą placków jest wspomniana już kapusta, a właściwie jej liście. Są one niezbędne, ponieważ tworzą podstawę tych placków. Oprócz nich będziesz potrzebować także innych składników. Nie ma ich zbyt wielu, a w dodatku kosztują grosze. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę, gdzie znajdują się potrzebne składniki. Zdjęcia umieszczone w tym artykule pochodzą, z kanału viele Rezepte , gdzie znajduje się podobny przepis.
Składniki:
- 1 główka kapusty
- 3 jajka
- sól
- olej
Przepis na placki z kapusty
Z umytej główki kapusty odetnij liście. Następnie wytnij z nich twardsze fragmenty i rozłóż. Jeśli są zbyt twarde, możesz lekko rozbić je pięścią. Do miski wbij jajka i wsyp odrobinę soli. Za pomocą rózgi roztrzep jajka, aby stoczyły jednolitą masę.
Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Ułóż na nim liść i podsmaż go z każdej strony. Kiedy się zarumieni, zalej go odrobiną masy z jajek. Smaż przez chwilę pod przykryciem. Kiedy jajka się zetną, obróć placek na drugą stronę. Gotowe placki podawaj z dobrym farszem i dodatkami, z jakimi sama sobie wymyślisz. Świetnie sprawdzi się tu duszone mięso, gulasz, smażone lub duszone warzywa. Do tych pysznych placków możesz włożyć naprawdę wszystko. Sprawdź przepis na pierogi z 1920 roku oraz wypróbuj przepis na wiosenną surówkę .