Ułóż warstwami herbatniki, krem i banany. Ten przepis jest godny nagrody
Szukasz szybkiego sposobu na deser? Trafiłaś idealnie, bo ten z tego przepisu przygotowuję się nie tylko szybko, ale też doskonale smakuje. Smakoszy zachwyci także wyglądem. Wypróbuj ten łatwy przepis, a będziesz wracać do niego bardzo często.
Deser na każdą okazję
Nie czekaj na specjalną okazję i przygotuj ten smakołyk na poobiedni deser. Najlepsze jest to, że przepis jest banalnie prosty, a potrzebne składniki kosztują grosze. O nich za chwilę, bo poznasz je w dalszej części, gdzie została umieszczona lista z niezbędnymi składnikami.
Smak i lekkość tego słodkiego przysmaku zachwyci każdego smakosza. Przekonasz się o tym, przygotowując je dla swoich domowników. Jego smak na pewno im podpasuje. Zrób i sprawdź to sama.
Młode ziemniaki, młoda kapusta i chwila pracy. Strzelczyk pokazał swój patent na wiosenny obiadBanany, herbatniki, tanie składniki i deser gotowy
Podstawowymi składnikami tego deseru są banany i herbatnik. W przypadku bananów zadbaj o to, aby były dojrzałe, bo tylko wtedy będą zawierały odpowiednią ilość cukru. Oprócz tych dwóch produktów będziesz potrzebować także innych, które są potrzebne do przygotowania kremu. Wszystkie zostały umieszczone na liście poniżej. Sprawdź ją, a następnie zapoznaj się przepisem. Podobny przepis znajduje się na kanale Appetitno.TV, skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 300 g herbatników
- 3 banany
- 200 ml mleka
- 500 g śmietany 18%
- 100 g cukru pudru
- 10 g esencji waniliowej
- 2 kiwi
- 2 pomarańcze
- 20 g żelatyny
Przepis na szybki deser
Herbatnik zamocz w mleku, a następnie ułóż je w prostokątnej foremce. Śmietanę przełóż do miski i ubij ją za pomocą miksera. Wsyp cukier puder, wlej esencję waniliową i wymieszaj składniki na jednolity i gęsty krem.
Na herbatniki wyłóż część kremu i równomiernie go rozprowadź. Na nim ułóż pokrojone w cienkie plastry banany. Następnie przykryj je kolejną warstwą namoczonych w mleku herbatników. Podobnie jak w przypadku poprzedniej warstwy przykryj je warstwą kremu. Ponownie ułóż na nim plastry banana, a na nich herbatniki. Wyłóż na nie resztkę kremu i równomiernie rozprowadź. Wierch ciasta ozdób obranymi i pokrojonymi pomarańczami, kiwi oraz pozostałymi plastrami bananów. Ciasto schowaj na godzinę do lodówki i dopiero po tym czasie jest gotowe. Wtedy krój je na kawałki i podawaj na deser. Sprawdź przepis na obłędny sernik oraz zobacz, jak Wachowicz przygotowuje rosół.