Henia łączy z nimi rzodkiewkę i ma najlepszą wiosenną surówkę. W sam raz do mielonych
Wraz z nadejściem wiosny nachodzi nas ochota na świeże smaki i orzeźwiającą wilgotność nowalijek. Ta surówka podkreśla je w całej ich okazałości. Zaledwie kilka składników pomieszanych w prosty sposób to styl gotowania, który najlepiej sprawdza się wiosną i latem.
Surówka Heni Foks
Henia Foks, ulubienica polskich kucharek i kucharzy, zaprezentowała na swoim kanale przepis na jedną z takich superprostych surówek. Wykorzystuje w niej swój autorski patent na obieranie ogórka. Podaje przy tym przepis na najprostszy możliwy winegret.
Surówka taka jest soczysta dzięki ogórkowi i wyrazista dzięki czerwonej cebuli. Rzodkiewka, która wykazuje obie te właściwości, jest świetnym połączeniem między oboma składnikami. Smaku dodaje też koperek, którego na wiosnę używajmy hojnie, ciesząc się jego pełnym smakiem.
Biorę pikantną kiełbasę z Biedronki, cebulę, ziemniaki i mam obiad. Jest pyszny, tani i egzotycznyDomowy winegret
Do takiej surówki doskonale sprawdza się najprostszy wariant sosu vinaigrette. Ten sałatkowy dressing, przeważnie oparty na occie winnym – stąd jego nazwa – w swoim uproszczonym wydaniu nie zawiera nawet tego składnika. W zamian szybciej i wygodniej użyć soku z cytryny. Aby uzyskać emulsyjny charakter takiego sałatkowego sosu, można połączyć sok z cytryny z oliwą w słoiczku, doprawić solą i pieprzem, zakręcić go i energicznie wstrząsać. To sposób, by oliwa dobrze połączyła się z sokiem.
Składniki
- 1 długi ogórek
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 pęczek koperku
- 1 czerwona cebula
- 50 ml oliwy
- 30 ml cytryny
- Sól, pieprz
Surówka z rzodkiewki i ogórka
Henia Foks ma swój patent na obieranie ogórka. Ponieważ skórka zachowuje dużo smaku, ale jest też dość twarda, kucharka zdejmuje z ogórka pasy skóry co drugi, jej ogórek jest na wpół obrany. Dopiero potem kroi go w półplasterki, podobnie jak rzodkiewkę.
Koperek do surówki drobno siekamy, a cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie warzywa umieszczamy w misce. Przygotowujemy sos vinaigrette według podanego powyżej przepisu lub po prostu łącząc w miseczce oliwę, cytrynę i przyprawy. Sałatkę zalewamy sosem na kwadrans przed podaniem. Jeśli warzywa będą dłużej czekać na obiad, przechowujemy je w lodówce, by nie straciły na chrupkości.
Wypróbuj też przepis na pierogi ze szpinakiem i niezawodną metodę przechowywania koperku.