Zapomnij o mięsie mielonym i ryżu. Ten farsz do gołąbków bije inne na głowę, musisz spróbować
Zapomnij o tradycyjnym farszu na gołąbki i wypróbuj ten z przepisu. Jest o wiele smaczniejszy niż mięsny, a w dodatku zrobisz go za grosze. Poznaj przepis i zaskocz rodzinę na obiad. Będą prosili o dokładkę oraz oto, abyś przygotowywała je znacznie częściej.
Gołąbki inne niż zazwyczaj
Gołąbki to uwielbiane przez większość smakoszy danie. Nie można się temu dziwić, bo połączenie mięsa, ryżu i kapusty to prawdziwa gratka. Szczególnie jeżeli zapieczesz je w pomidorowym sosie, wtedy smak jest obłędny.
Trudno w to uwierzyć, ale niedawno odkryłem przepis na o wiele smaczniejszy farsz. Robi się je z zaskakujących składników, ale o tym za chwilę. Gołąbki z mięsem i ryżem odejdą w niepamięć. Poznaj przepis umieszczony w dalszej części, a będziesz wracała do niego części. Zadowolenie domowników oraz smak gołąbków gwarantowany.
Ewa Wachowicz robi rosół inaczej niż wszyscy. Jutro podam taki na obiad, ten smak powalaFarsz bez mięsa i ryżu
Domyślam się, że teraz przecierasz oczy ze zdumienia, bo jak to możliwe, że farsz na gołąbki nie zawiera ani mięsa, ani ryżu. Już wyjaśniam. Zostanie on zastąpiony ziemniakami, boczkiem i cebulą. Prawda, że brzmi całkiem nieźle? Te składniki zawinięte w liść kapusty, tworzą naprawdę niezwykłe połączenie. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej, tylko sprawdź jakie produkty z listy umieszczonej poniżej będziesz potrzebować i zaczynajmy.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g boczku w kawałki
- 3 cebule
- 1 główka kapusty
- 2 jajka
- 2 l bulionu
- majeranek
- pieprz
- sól
Przepis na gołąbki inne niż zawsze
Cebulę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. Oba składniki podsmaż na odrobinie tłuszczu rozgrzanym na patelni. Następnie sparz we wrzątku liście kapusty, muszą odchodzić od głąba.
Ziemniaki zetrzyj na dużych oczkach tarki i przełóż do miski. Dodaj do nich cebulę oraz boczek. Wbij jajka oraz wsyp pieprz, sól i majeranek. Wymieszaj składniki, tworząc jednolity farsz.
Na liściu kapusty ułóż po dwie łyżki farszu. Zawiń jak tradycyjne gołąbki. Następnie umieść je w garnku, zalej bulionem i duś przez 30 minut. Podawaj z sosem pomidorowym lub śmietaną. Za każdym razem smakują obłędnie. Sprawdź, jak przygotować kotlety mielone według rad Gessler oraz zobacz, jakie danie z dzieciństwa przypomniał Strzelczyk.