Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Szybka kolacja na ciepło skusi każdego. Danie z parówką jest ulubionym chyba posiłek mojego męża. Na szczęście zrobienie zajmuje kilka minut. Spróbujcie i sprawdźcie, czy i wam posmakuje.
Kolacja na ciepło to dobry pomysł
W chłodne dni warto jeść dużo ciepłych dań, które rozgrzeją nas od środka. Kolacja z parówkami w roli głównej może i nie jest najzdrowszym wyborem, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić i na takie frykasy.
Wykonanie sycącego dania z dodatkiem delikatnego ciasta wymaga tylko kilku składników i jest banalne. Czego potrzebujecie? Czytajcie dalej artykuł, a poznacie wszystkie potrzebne informacje.
Przepis na kolację z parówkami
Ciepły posiłek wieczorem jest konieczny. Warto po niego sięgnąć na 2 godziny przed snem - głód nie utrudni zasypiania, a jakość wypoczynku będzie odpowiednia. Postawienie na parówki w cieście to dobry pomysł. Ich zrobienie nie sprawi wam problemu, a smakują fantastycznie.
Składniki:
- 5 parówek z szynki
- 4 duże jajka
- 125 ml oleju rzepakowego
- 250 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 15 g proszku do pieczenia
- 150 g sera żółtego
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 3 średnie ogórki kiszone
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- natka pietruszki wedle uznania
- sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie smacznego dania na kolację wymaga jeszcze posiadania piekarnika i formy o wymiarach 20 cm x 30 cm. Wyłożymy ją papierem do pieczenia i umieścimy w niej przygotowane ciasto oraz parówki. Szczegółowa instrukcja znajduje się poniżej.
Jak zrobić pyszną kolację? Postawcie na parówki w cieście
Zaczynam od połączenia jajek z solą i pieprzem. Wlewam olej oraz mleko i ponownie miksuję masę. Teraz wsypuje jeszcze mąkę i proszek do pieczenia. Po połączeniu wszystkich składników wrzucam pokrojone w kostkę ogórki kiszone, pomidorki oraz ser żółty.
Dodaję jeszcze posiekaną natkę pietruszki oraz zioła prowansalskie, po czym doprawiam ciasto solą i pieprzem. Mieszam i przenoszę masę do formy. Wciskam w nią parówki, a następnie przenoszę całość do piekarnika. Piekę w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 25 minut.
Jak podawać kolację z parówkami?
Danie jest gotowe do jedzenia od razu po wyjęciu z piekarnika. Po prostu kroimy uzyskany placek na porcje zawierające przynajmniej jedną parówkę. Można polewać je wcześniej sosem np. czosnkowym .
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na kolację. Sprawdźcie jak zrobić znakomite danie z udziałem pomidora . Być może skusi was też pieczona ryba z warzywami — jest lekka i zdrowa.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Smacznytv” na platformie YouTube.