Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda

Sałatka klejnot stołu
YT/Obżarciuch

Szukasz smacznej sałatki na święta? Kilka składników wystarczy, by zachwycić gości. Zrób Klejnot stołu, a wszyscy się skuszą. Przepis jest banalny. 

Sałatka idealna na Andrzejki

Gości trzeba czymś poczęstować. Co roku na święta przygotowuję sałatki i staram się, by były coraz smaczniejsze. Do niedawna stawiałam na klasykę i najczęściej robiłam różne warianty jarzynowej.

Niedawno jednak znalazłam przepis na Klejnot stołu. Od dawna szukałam czegoś tak prostego, a zarazem sycącego i spełniającego oczekiwania gości. Jak zrobić sałatkę która zachwyci nie tylko smakiem ale też wyglądem? Czytajcie dalej.

pomidorki do sałatki.jpg
Canva / mashiro2004
Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona

Przepis na sałatkę Klejnot stołu

Ta sałatka posmakuje nawet wybrednych. Zrobicie ją szybko i bez wysiłku. Wystarczy zgromadzić kilka łatwo dostępnych produktów. Każdy sobie poradzi, a z talerzy zniknie ekspresowo. Polecam spróbować.

Składniki:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 5 dużych jajek
  • 1 średnia czerwona cebula
  • sera żółtego
  • 150 g majonezu
  • 200 g pomidorków cherry
  • 50 g nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 30 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz w ilości do smaku

Do podania potrzebna będzie jeszcze spora przezroczysta miska, w której dostrzec można będzie warstwy rarytasu. Jak dokładnie je utworzyć? Dowiecie się, czytając zamieszczoną poniżej instrukcje wykonania.

Jak zrobić pyszną sałatkę na Andrzejki? Znamy przepis

Zaczynam od oczyszczenia piersi z kurczaka i pokrojenia jej w kostkę. Mięso posypuję przyprawą curry i odstawiam na 30 minut. W międzyczasie gotuję jajka na twardo (8 minut od zgotowania wody w garnku), siekam cebulę i prażę pestki słonecznika.

Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Smażę kurczaka na rozgrzanym oleju, aż się lekko zrumieni. Studzę. Chłodne jajka pozbawiam skorupek i również rozdrabniam przy pomocy tarki. Wypełniam nimi dno miski i doprawiam solą oraz pieprzem. Smaruję dwoma łyżkami majonezu.

Teraz dodaję mięso oraz cebulę. Ponownie smaruję wierzch sałatki majonezem, a na nim układam ziarno słonecznika oraz wiórki sera żółtego. Całość przykrywam jeszcze jedną porcją majonezu i zdobię połówkami pomidorków cherry oraz natką pietruszki.

Jak podawać sałatkę Klejnot stołu?

Rarytas warto zjeść z pieczywem. Tradycyjnie już polecam świeży chleb razowy, choć moi goście często proszą o bagietkę.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Sprawdźcie jak zrobić pyszną kompozycję z burakiem i śledziem. Być może zachwyci was też kultowy już gyros.

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Obżarciuch” na platformie YouTube.

sałatka klejnot stołu.jpg
YT / Obżarciuch