Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Szukasz smacznej sałatki na święta? Kilka składników wystarczy, by zachwycić gości. Zrób Klejnot stołu, a wszyscy się skuszą. Przepis jest banalny.
Sałatka idealna na Andrzejki
Gości trzeba czymś poczęstować. Co roku na święta przygotowuję sałatki i staram się, by były coraz smaczniejsze. Do niedawna stawiałam na klasykę i najczęściej robiłam różne warianty jarzynowej.
Niedawno jednak znalazłam przepis na Klejnot stołu. Od dawna szukałam czegoś tak prostego, a zarazem sycącego i spełniającego oczekiwania gości. Jak zrobić sałatkę która zachwyci nie tylko smakiem ale też wyglądem? Czytajcie dalej.
Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwyconaPrzepis na sałatkę Klejnot stołu
Ta sałatka posmakuje nawet wybrednych. Zrobicie ją szybko i bez wysiłku. Wystarczy zgromadzić kilka łatwo dostępnych produktów. Każdy sobie poradzi, a z talerzy zniknie ekspresowo. Polecam spróbować.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka
- 5 dużych jajek
- 1 średnia czerwona cebula
- sera żółtego
- 150 g majonezu
- 200 g pomidorków cherry
- 50 g nasion słonecznika
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 30 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz w ilości do smaku
Do podania potrzebna będzie jeszcze spora przezroczysta miska, w której dostrzec można będzie warstwy rarytasu. Jak dokładnie je utworzyć? Dowiecie się, czytając zamieszczoną poniżej instrukcje wykonania.
Jak zrobić pyszną sałatkę na Andrzejki? Znamy przepis
Zaczynam od oczyszczenia piersi z kurczaka i pokrojenia jej w kostkę. Mięso posypuję przyprawą curry i odstawiam na 30 minut. W międzyczasie gotuję jajka na twardo (8 minut od zgotowania wody w garnku), siekam cebulę i prażę pestki słonecznika.
Ser żółty ścieram na tarce o większych oczkach. Smażę kurczaka na rozgrzanym oleju, aż się lekko zrumieni. Studzę. Chłodne jajka pozbawiam skorupek i również rozdrabniam przy pomocy tarki. Wypełniam nimi dno miski i doprawiam solą oraz pieprzem. Smaruję dwoma łyżkami majonezu.
Teraz dodaję mięso oraz cebulę. Ponownie smaruję wierzch sałatki majonezem, a na nim układam ziarno słonecznika oraz wiórki sera żółtego. Całość przykrywam jeszcze jedną porcją majonezu i zdobię połówkami pomidorków cherry oraz natką pietruszki.
Jak podawać sałatkę Klejnot stołu?
Rarytas warto zjeść z pieczywem. Tradycyjnie już polecam świeży chleb razowy, choć moi goście często proszą o bagietkę.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na sałatki. Sprawdźcie jak zrobić pyszną kompozycję z burakiem i śledziem. Być może zachwyci was też kultowy już gyros.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Obżarciuch” na platformie YouTube.