Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Bita śmietana wyszła zważona? Uratuje ją 1 patent
Adam Moskal
Adam Moskal 12.03.2022 01:00

Bita śmietana wyszła zważona? Uratuje ją 1 patent

Bita śmietana
canva/Katerina Holmes, Pexels

Bitą śmietaną wykańcza się torty, nadziewa ptysie, dekoruje ciasta i wiele więcej - dlatego zawsze odczuwa się dużą stratę, gdy ta pomimo największych starań zważy się. Dobrym sposobem na to jest podgrzanie jej w kąpieli wodnej i wymieszanie z odrobiną żelatyny. Po schłodzeniu w lodówce śmietana będzie sztywna i gładka.

Bita śmietana dla wielu amatorów kuchni jawi się jako coś nieosiągalnego. Większość przynajmniej raz spotkała się z sytuacją, w której słodki dodatek wychodził zważony i nienadający się do wykorzystania.

Okazuje się, że wcale nie trzeba spisywać na straty zważonej porcji bitej śmietany, a wyrzucanie jej do śmieci jest dużym błędem. Z łatwością bowiem można doprowadzić ją do idealnego stanu 1 patentem.

Ratowanie zważonej śmietany

W przypadku pojawienia się w śmietanie małych grudek, co jest indykatorem rychłego zważenia, można dodać do niej 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% i po wmiksowaniu jej, całość będzie idealna.

Zwykle jednak grudki ciężko zauważyć i śmietana całkowicie rozwarstwia się na część rzadką i gęstą. Połączenie ich wcale nie jest niemożliwe, wymaga jedynie odrobiny pracy i nieco cierpliwości.

Do śmietany dodaj żelatynę

Metoda wygląda następująco. Naczynie ze zważoną śmietaną stawia się na garnku z wrzącą wodą(naczynie musi być oczywiście wykonane ze szkła lub metalu) i cały czas miksuje. Gdy grudki przestaną być widoczne, zdejmij naczynie z garnka.

Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie 1 łyżki żelatyny w 1/3 szklanki gorącej wody. Po ostudzeniu wlej miksturę do śmietany, przy jednoczesnym miksowaniu. Po chwili odłóż urządzenie, a miskę wstaw do lodówki.

Po około 2-3 godzinach chłodzenia wyjmij bitą śmietanę z lodówki i ponownie zacznij ją ubijać. W międzyczasie wlej do niej 2 łyżki ciepłej, lecz nie gorącej wody. Ciepły płyn zapewni sztywniejszą i gładszą teksturę. Stosując się do powyższej instrukcji, ratunek bitej śmietany będzie banalny.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak czyścić lodówkę domowymi sposobami. Ten tekst wyjawia, jak zrobić idealnie przejrzysty lód w warunkach domowych.

Bita śmietana

Źródło zdjęcia: canva/waseber, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisy; domowejroboty

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Gotowanie