Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Jak zrobić całkowicie przejrzysty lód? Idealny efekt za każdym razem
Adam Moskal
Adam Moskal 05.03.2022 01:00

Jak zrobić całkowicie przejrzysty lód? Idealny efekt za każdym razem

Kostki przejrzystego lodu
canva/gresei, Getty Images

Już niedługo, gdy za oknem słońce będzie niemiłosiernie prażyć, większość z nas będzie myślała o chłodnym napoju z wieloma kostkami lodu. Niestety uzyskanie w domu idealnej przejrzystości lodu wcale nie jest proste. Dlatego prezentujemy skuteczny trick, który na zawsze rozwiązuje ten problem. Chodzi o powolne mrożenie wody w temperaturze -1 Celsjusza.

Praktycznie każda lodówka wyposażona jest w zamrażalnik, w którym można przygotować domowe kostki lodu. Te pomimo największych starań, zwykle wychodzą mętne, ze zgromadzonym w środku powietrzem.

W sklepach można znaleźć specjalne urządzenia do robienia przejrzystego lodu, lecz istnieje znacznie łatwiejszy i, przede wszystkim, tańszy sposób. Co więcej, nie wymaga on żadnych dodatkowych kosztów.

Sposób na idealnie przejrzyste kostki lodu

Przed włożeniem foremek do lodu do lodówki, należy przygotować krystalicznie czystą wodę. Ta z kranu często zawiera substancje, które negatywnie wpływają na przeźroczystość zamarzniętej wody.

Dlatego na początku przefiltruj wodę dzbankiem filtracyjnym. Zamrażalnik ustaw na temperaturę -1 Celsjusza, wlej wodę do foremek na kostki i wstaw je do zamrażalnika. Po około 24 godzinach kostki powinny być gotowe.

Niektórzy zalecają również, aby woda poza przefiltrowaniem była również przegotowana. Gotowanie ma ułatwić usunięcie powietrza z wody, dzięki czemu proces klarowania w lodówce będzie szybszy.

Zalety przejrzystych kostek lodu

Oczywiście najważniejszą korzyścią jest oszałamiający efekt, który przypisuje się głównie restauracjom i barom - to tam najczęściej lód jest przejrzysty. Dlatego mało kto spodziewa się, że można uzyskać taki lód w domowych warunkach.

Dodatkowo z powodu minimalnej ilości pęcherzyków powietrza wewnątrz lodu, ten wolniej się roztapia i dłużej chłodzi napój. A więc poza estetyką, przejrzysty lód cieszy lepszymi właściwościami.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak czyścić lodówkę domowymi sposobami. Ten tekst wyjawia, czego nie wkładać do mikrofalówki.

Kostki lodu

Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: mojbar; dompelenpomyslow

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: lody Kuchnia