Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Taką bułkę tartą lepiej omijać z daleka
Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez bułki tartej. Jednak etykieta tego popularnego produktu, który pokazała Katarzyna Bosacka, woła o pomstę do nieba. Takie składniki nigdy nie powinny się znaleźć w bułce tartej.
Takiej bułki tartej nie kupuj
Bułkę tartą niemal każdy ma w swojej kuchni . Podajemy z nią kalafior i fasolkę szparagową. Jest też smacznym uzupełnieniem pierogów leniwych i dodatkiem do kotletów mielonych oraz innych panierowanych mięs . Obtaczamy w niej warzywa i używamy bułki tartej do zagęszczania rozmaitych potraw.
Jednak czasem warto przyjrzeć się etykiecie, jaka widnieje na tym produkcie. Zrobiła to Katarzyna Bosacka za sprawą swojej obserwatorki na Instagramie . Kobieta wysłała zdjęcie etykiety z długą listą składników . Niektóre z nich wywołują ciarki. Co można znaleźć w składzie bułki tartej?
Bułka tarta pełna cukru i tłuszczu palmowego
Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie opublikowała wpis o składzie bułki tartej. Znana dziennikarka napisała:
Czy bułka tarta nie powinna zawierać tylko… startej bułki? Teoretycznie tak, ale praktycznie – nie. W sklepach roi się od gotowych bułek tartych, które mają całą litanię składników
Katarzyna Bosacka dalej wyjaśniała:
Zerknijcie na to zdjęcie, które otrzymałam od mojej obserwatorki. W składzie m.in.: cukier (na drugim miejscu w składzie), margaryna ( z tłuszczem palmowym), emulgatory, polepszacze, aromaty, środek do przetwarzania mąki
Zrób samodzielnie bułkę tartą
Popularna dziennikarka, która zajmuje się tematyką żywienia i bacznie przygląda się wielu produktom spożywczym, przypomniała, jaki powinien być właściwy skład bułki tartej. Katarzyna Bosacka napisała na Instagramie:
Bułka tarta przygotowana tradycyjnie – z suchej bułki, powinna zawierać takie same składniki, z których ta buła była upieczona, czyli: mąka, woda, sól , drożdże
Dziennikarka podkreślała, że kupna bułka tarta zawiera wiele polepszaczy, które nie powinny znaleźć się w jej składzie. Bosacka namawiała:
Dlatego, jeśli mamy czas, to mielmy bułkę tartą w domu (tą o dobrym składzie) I czytajmy etykiety! ZAWSZE!
Warto samodzielnie przygotować ten przydatny w kuchni produkt. Dzięki temu będziemy jeść zdrowiej i smaczniej. Pisaliśmy o pysznym sposobie Tomasza Strzelczyka na jajecznicę. Radziliśmy też, jak zrobić leciutki sernik z truskawkami.
Źródło: IG/katarzynabosacka