Smakosze.pl Produkty Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Taką bułkę tartą lepiej omijać z daleka
Fot. Canva/vikif, Instagram/katarzynabosacka

Bosacka spojrzała na etykietę i złapała się za głowę. Taką bułkę tartą lepiej omijać z daleka

20 czerwca 2024

Trudno wyobrazić sobie codzienne gotowanie bez bułki tartej. Jednak etykieta tego popularnego produktu, który pokazała Katarzyna Bosacka, woła o pomstę do nieba. Takie składniki nigdy nie powinny się znaleźć w bułce tartej.

Takiej bułki tartej nie kupuj

Bułkę tartą niemal każdy ma w swojej kuchni . Podajemy z nią kalafior i fasolkę szparagową. Jest też smacznym uzupełnieniem pierogów leniwych i dodatkiem do kotletów mielonych oraz innych panierowanych mięs . Obtaczamy w niej warzywa i używamy bułki tartej do zagęszczania rozmaitych potraw.

Jednak czasem warto przyjrzeć się etykiecie, jaka widnieje na tym produkcie. Zrobiła to Katarzyna Bosacka za sprawą swojej obserwatorki na Instagramie . Kobieta wysłała zdjęcie etykiety z długą listą składników . Niektóre z nich wywołują ciarki. Co można znaleźć w składzie bułki tartej?

bułka tarta
Fot. Canva/YelenaYemchuk
Nigdy nie wyrzucam ogonków po czereśniach. Zrobiony z nich napar ma niezwykłe właściwości

Bułka tarta pełna cukru i tłuszczu palmowego

Katarzyna Bosacka na swoim Instagramie opublikowała wpis o składzie bułki tartej. Znana dziennikarka napisała:

Czy bułka tarta nie powinna zawierać tylko… startej bułki? Teoretycznie tak, ale praktycznie – nie. W sklepach roi się od gotowych bułek tartych, które mają całą litanię składników

Katarzyna Bosacka dalej wyjaśniała:

Zerknijcie na to zdjęcie, które otrzymałam od mojej obserwatorki. W składzie m.in.: cukier (na drugim miejscu w składzie), margaryna ( z tłuszczem palmowym), emulgatory, polepszacze, aromaty, środek do przetwarzania mąki

Zrób samodzielnie bułkę tartą

Popularna dziennikarka, która zajmuje się tematyką żywienia i bacznie przygląda się wielu produktom spożywczym, przypomniała, jaki powinien być właściwy skład bułki tartej. Katarzyna Bosacka napisała na Instagramie:

Bułka tarta przygotowana tradycyjnie – z suchej bułki, powinna zawierać takie same składniki, z których ta buła była upieczona, czyli: mąka, woda, sól , drożdże

Dziennikarka podkreślała, że kupna bułka tarta zawiera wiele polepszaczy, które nie powinny znaleźć się w jej składzie. Bosacka namawiała:

Dlatego, jeśli mamy czas, to mielmy bułkę tartą w domu (tą o dobrym składzie) I czytajmy etykiety! ZAWSZE!

Warto samodzielnie przygotować ten przydatny w kuchni produkt. Dzięki temu będziemy jeść zdrowiej i smaczniej. Pisaliśmy o pysznym sposobie Tomasza Strzelczyka na jajecznicę. Radziliśmy też, jak zrobić leciutki sernik z truskawkami.

Źródło: IG/katarzynabosacka

Ogórki wkładam do słoików i zalewam musztardą. To hit zimy, ale większość znika latem przy grillu
Przenigdy nie wyrzucaj skórek z ogórków. Odstraszą ogrodowego szkodnika
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy