Smakosze.pl Produkty Bosacka złapała arbuza i podała 3 zasady. Tak poznasz najlepsze owoce
Fot. Instagram/@katarzynabosacka

Bosacka złapała arbuza i podała 3 zasady. Tak poznasz najlepsze owoce

23 lipca 2024
Autor tekstu: Adam Moskal

Gdy za oknem praży słońce, a my ledwo zipiemy wylegując się na kanapie, nie ma nic lepszego niż schłodzony arbuz. Katarzyna Bosacka niedawno poradziła na swoim Instagramie, jak rozpoznać dobrego arbuza.

Wyjawiła 3 najważniejsze zasady, którymi należy się kierować przy wyborze tego owocu. Stosując się do nich możemy być niemal pewni, że po rozkrojeniu przywita nas słodki i soczysty miąższ.

Dojrzały i soczysty arbuz

Jeśli jest dla ciebie problemem wybranie dobrego arbuza i twierdzisz, że to loteria - możesz przestać się martwić. Katarzyna Bosacka przychodzi bowiem z pomocą. Dzięki jej radom więcej nie kupisz nijakiego produktu i uratujesz swój portfel.

Co ważne, każdy z jej patentów możesz wykorzystać jeszcze przy sklepowej półce. Łatwość ich użycia jest bardzo wygodna, co z pewnością docenili jej fani, którzy pod nagraniem na Instagramie Bosackiej zostawili już 2400 polubień.

Arbuz
Fto. Canva/banjongseal324, Getty Images
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Jak wybrać dobrego arbuza

Po pierwsze Bosacka zdradza, aby spojrzeć na skórkę. Rozglądaj się w poszukiwaniu dużej żółtej plamy. Jej wielkość wskazuje na czas, jaki owoc spędził podczas dojrzewania. Im większa, tym arbuz dłużej leżał na słońcu.

Następna w kolejności jest waga. Choć noszenie wielkiego i ciężkiego arbuza nie jest przyjemne, warto. Pokaźne rozmiary są gwarantem soczystości - zdecydowana większość ciężaru owocu to woda i im jej jest więcej, tym lepiej.

Klucz do dojrzałego arbuza

Na koniec Bosacka pokazuje, że w arbuza należy mocno stuknąć, a następnie nasłuchiwać. Po dźwięku również można rozpoznać, czy akurat ten arbuz jest dobry.

Jeśli z wnętrza owocu wydobędzie się głośny, tubalny dźwięk, nie szukaj dłużej. Właśnie znalazłaś idealny okaz. Dla utrwalenia informacji, poniżej zamieszczam nagranie Katarzyny Bosackiej, z którym zachęcam się zapoznać.

Zawijam szynkę, ser i cukinię w ciasto francuskie. Taką kolację podaję na specjalne okazje
Ułóż boczek na cieście francuskim i zawiń w rulon. Ten przepis to hit w moim domu
Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail adam.moskal@iberion.pl

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy