Smakosze.pl Przepisy Bułka tarta to nie wszystko. Ten patent na fasolkę szparagową jest 100 razy lepszy
fasolka szparagowa w panierce
fot. Canva

Bułka tarta to nie wszystko. Ten patent na fasolkę szparagową jest 100 razy lepszy

2 sierpnia 2024

Czy da się ulepszyć doskonałe? Ten przepis na fasolkę szparagową pokazuje że tak. To lekkie letnie warzywo zostało stworzone do takich właśnie sposobów podawania.

Fasolka szparagowa inaczej

Z tym przepisem fasolka szparagowa wychodzi tak samo, a jednak inaczej, jak zazwyczaj. Podajemy ją, i owszem, z bułką tartą . Ten sposób bliski jest jednak smażeniu w panierce – a w każdym razie wyraźnie nim inspirowany.

Aby wydobyć z fasolki całą delikatność i kruchość jej struktury, należy porządnie ją zblanszować . Koniec z gotowaniem i studzeniem w miseczce. Przygotujmy jej poprawną kąpiel chłodzącą .

fasolka zielona i żółta
fot. Canva
Wbij jajka, wrzuć czosnek i odpal blender. Dawno nie jadłem czegoś tak dobrego

Fasolka z bułką tartą

Do takiej fasolki używamy składnika, który tradycyjnie nazywa się bułką tartą. Warto jednak pamiętać, że nie musi on pochodzić z białej bułki. Chyba najlepszy jest jasny żytni chleb , do którego przed smażeniem dodać można odrobinę płatków chili.

Składniki

  • 400 g fasolki szparagowej – żółtej, zielonej lub mieszanej
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej kurkumy
  • Olej do smażenia

Inny sposób na fasolkę szparagową

Fasolkę obieramy z łykowatych końcówek i wrzucamy do osolonego wrzątku. Trzymamy ją w garnku przez ok. 6-7 minut , po czym od razu przenosimy do miski z zimną wodą , najlepiej z dodanym lodem. Po chwili przenosimy na miskę lub durszlak.

Jajko roztrzepujemy z solą, pieprzem i kurkumą. Mąkę i bułkę tartą wysypujemy na talerze . Fasolkę obtaczamy w mące, następnie zamaczamy w rozbitym jajku i obtaczamy w bułce tartej.

Na patelni na średnim ogniu rozgrzewamy tłuszcz, przekładamy fasolkę i smażymy, aż będzie złocista. Przed podaniem odsączamy ją na talerzu wyłożonym papierem do pieczenia .

Wypróbuj też przepisy na faszerowaną cukinię i doskonałe pierogi z jagodami .

fasolka pieczona z bułką
fot. Canva
Nie smażę już dorsza w panierce, znam lepszy sposób. Piątkowy obiad jest hitem w moim domu
Przepis babci na pierogi z jagodami. Ciasto zawsze rozpływa się w ustach
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Z wykształcenia antropolog kulturowym zawodu dziennikarz, a prywatnie miłośnik kuchni i kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych i drukowanych magazynach. Publikował w prasie business/lifestyle, periodykach literackich, małych i dużych portalach oraz blogu „Smak Nabyty”. Autor książki “Nienaganny. Biografia męskiego wizerunku” oraz współautor “Sztuka życia dla mężczyzn”

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl