Smakosze.pl Porady Całe życie źle kroiłaś kalafiora. Mistrz kuchni zdradził najlepszy patent
Screen z filmu na kanale YouTube PataksCanada

Całe życie źle kroiłaś kalafiora. Mistrz kuchni zdradził najlepszy patent

19 kwietnia 2023

Krojenie kalafiora może być prostsze, niż się wydaje. Z prostym trikiem szefa kuchni rozdrobnienie warzywa zajmie zaledwie chwilę. Nie będą potrzebne specjalistyczne narzędzia.

Jak szybko pokroić kalafiora?

Podzielenie warzywa na małe różyczki często jest sporym wyzwaniem. A nie musi. Wystarczy niewielki nóż i jedna technika, by sprawnie uzyskać kawałki idealne do przyrządzania potraw.

Kluczowe w znanej wielu kucharzom metodzie jest odpowiednie nacięcie wykonane dookoła głąba kalafiora. Po usunięciu zewnętrznej warstwy liści — które warto zachować do potraw, bo też są jadalne — zaczynamy wspomniany element wykrawać, stopniowo schodząc w głąb warzywa.

Kucharz porównał ogórki kiszone i konserwowe. Dla jednych nie miał litości

Jakie będą efekty cięcia?

W miarę postępu ruchu prowadzonego w obrębie grubej łodygi kalafiora różyczki zaczną odpadać. W zasadzie od razu delikatnymi pociągnięciami bez trudu oddzielimy je od twardego elementu.

Na koniec możemy je przeciąć na mniejsze kawałki, jeśli będzie to konieczne dla wyrównania ich wielkości — ułatwi to przyrządzanie warzywa. Wspomniana metoda krojenia może też by wykorzystana do rozdrobnienia brokuła , choć często dostęp do różyczek jest tam łatwiejszy i oddzielanie kawałków następuje sprawniej.

Jak wykorzystać kalafiora w kuchni?

Drobne kawałki można z powodzeniem dodawać do zup czy warzywnych potrawek, czy indyjskiego curry. Świetnie sprawdzają się też jako prosta przekąska w cieście czy dodatek do dań mięsnych lub warzywnych kotletów.

Na naszej stronie znajdziecie sprawdzone przepisy z kalafiorem w roli głównej. Koniecznie spróbujcie pysznych kotletów niczym schabowe . Być może spodoba wam się też znakomita zupa krem z kurkami .

Krojenie kalafiora będzie prostsze.png
canva/thomas-bethge
Wsyp mąkę do ketchupu i wymieszaj. Po chwili padniesz z wrażenia
Tylko 64% mięsa, chrząstki i azotyn sodu. Dietetyk ostrzega przed tymi parówkami
Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy