Smakosze.pl Przepisy Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem
canva/cavanimages

Chrupiące i słodkie ogórki po watykańsku zachwycą każdego. Przepis jest hitem

12 sierpnia 2022

Kończą wam się pomysły na przyrządzenie ogórków? Zróbcie je po watykańsku. Prosta, pełna słodyczy marynata idealnie komponuje się z soczystym i delikatnym warzywem, nadając mu wyrazistości. Sekretem niecodziennego smaku rarytasu jest dodatek rodzynek sułtańskich, których słodycz zaskakująco dobrze współgra z klasycznymi przyprawami dodawanymi do kiszonek. Koniecznie spróbujcie — pokochacie ten smak.

Słodkie ogórki po watykańsku są kolejną pyszną propozycją na smakowite przetwory z sezonowego rarytasu. Będą idealne do dań z grilla, sałatek czy kanapek. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a efekty zaskakują i na długo zapadają w pamięć. Skusicie się?

Przepis na wyborne ogórki po watykańsku

Przetwory najlepiej przygotować w niezbyt dużych słoikach o pojemności około 400 g. Taka porcja będzie w sam raz na jeden posiłek.

Składniki:

  • 2,5 kg ogórków

  • 3/4 szklanki wody

  • 1 szklanka octu

  • 500 g cukru

  • 1 spora łyżka soli

Dodatkowo do każdego słoika dodajemy:

  • 15 rodzynek sułtańskich

  • 8 ziaren czarnego pieprzu

  • 1 ząbek czosnku

  • pół łyżeczki nasion kopru

Jak zrobić smakowite ogórki po watykańsku? Z instrukcją krok po kroku na pewno się uda.

Zaczynamy od dokładnego umycie ogórków. Następnie kroimy je na ćwiartki i przenosimy do dużej miski. Posypujemy solą i pozostawiamy na 2 godziny, by puściły sok. Zlewamy go i przenosimy warzywa do słoików.

Do każdego naczynia dodajemy też przyprawy oraz rodzynki. W garnku zagotowujemy wodę z octem i cukrem. Mieszankę wlewamy do ogórków i zamykamy je.

Pasteryzujemy je, przez 10 minut podgrzewając w garnku wypełnionym wodą do połowy wysokości słoików. Studzimy i umieszczamy w spiżarce.

Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na przetwory z ogórków. Szczególnie polecamy receptury na smakowitą wersję z miodem i pomidorami . Być może skuszą was też ostre ogórki po meksykańsku .

Ogórki po watykańsku są wyśmienite
canva/Alliance Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy