Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów
Znacie ogórki po meksykańsku? Pyszna wersja sezonowego warzywa przyrządzana jest z dodatkiem ostrej papryczki i czosnku. Choć jej zrobienie jest nieco czasochłonne, warto się skusić. Marynowany w aromatycznej mieszance przypraw ogórek jest wyśmienity i pełen charakteru. Zbierze mnóstwo zachwytów.
Przetwory ze świeżych ogórków można przyrządzać na wiele sposobów. Pikantna marynata z chilli i czosnkiem, jaką dziś wam proponujemy, skusi zwłaszcza amatorów dań w stylu meksykańskim. Tak przygotowane ogórki są aromatyczne i pasują zarówno do obiadu, jak i wyrazistych sałatek. Skusicie się?
Przepis na pełne charakteru ogórki po meksykańsku
Składniki:
5 kg świeżych ogórków
8 łyżek soli
6 łyżeczek ostrej papryki w proszku
3 szklanki octu
240 ml oleju rzepakowego
1 kg cukru
Jak zrobić ogórki po meksykańsku? Znamy prosty przepis
Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie odcinamy im końcówki i kroimy je w słupki. Mniejsze okazy można pozostawić w całości. Warzywa umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy solą. Przykrywamy ścierką lub folią aluminiową i odstawiamy na 7 godzin.
Po tym czasie odlewamy wodę, a następnie dodajemy ostrą paprykę oraz rozdrobniony w prasce czosnek. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Do garnka wlewamy olej i ocet. Wsypujemy cały cukier. Składniki podgrzewamy i dokładnie łączymy ze sobą.
Zalewę studzimy, a następnie dodajemy do ogórków w misce. Mieszamy, a następnie ponownie całość przykrywamy i odstawiamy. Tym razem na 12 godzin. Zamarynowane ogórki umieszczamy w niezbyt dużych i czystych słoikach.
Przetwory pasteryzujemy w garnku, gotując je zanurzone w wodzie do połowy wysokości przez 1-2 minuty od momentu, gdy płyn zawrze. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne przetwory. Polecamy m.in. znakomite ogórki po kaszubsku. Być może spodoba wam się też niebanalny pomysł na kiszonego kalafiora.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: