Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku
canva/pawopa3336

Znacie ogórki po meksykańsku? Pyszna wersja sezonowego warzywa przyrządzana jest z dodatkiem ostrej papryczki i czosnku. Choć jej zrobienie jest nieco czasochłonne, warto się skusić. Marynowany w aromatycznej mieszance przypraw ogórek jest wyśmienity i pełen charakteru. Zbierze mnóstwo zachwytów.

Przetwory ze świeżych ogórków można przyrządzać na wiele sposobów. Pikantna marynata z chilli i czosnkiem, jaką dziś wam proponujemy, skusi zwłaszcza amatorów dań w stylu meksykańskim. Tak przygotowane ogórki są aromatyczne i pasują zarówno do obiadu, jak i wyrazistych sałatek. Skusicie się?

Przepis na pełne charakteru ogórki po meksykańsku

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków

  • 8 łyżek soli

  • 6 łyżeczek ostrej papryki w proszku

  • 3 szklanki octu

  • 240 ml oleju rzepakowego

  • 1 kg cukru

Jak zrobić ogórki po meksykańsku? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie odcinamy im końcówki i kroimy je w słupki. Mniejsze okazy można pozostawić w całości. Warzywa umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy solą. Przykrywamy ścierką lub folią aluminiową i odstawiamy na 7 godzin.

Po tym czasie odlewamy wodę, a następnie dodajemy ostrą paprykę oraz rozdrobniony w prasce czosnek. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Do garnka wlewamy olej i ocet. Wsypujemy cały cukier. Składniki podgrzewamy i dokładnie łączymy ze sobą.

Zalewę studzimy, a następnie dodajemy do ogórków w misce. Mieszamy, a następnie ponownie całość przykrywamy i odstawiamy. Tym razem na 12 godzin. Zamarynowane ogórki umieszczamy w niezbyt dużych i czystych słoikach.

Przetwory pasteryzujemy w garnku, gotując je zanurzone w wodzie do połowy wysokości przez 1-2 minuty od momentu, gdy płyn zawrze. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne przetwory. Polecamy m.in. znakomite ogórki po kaszubsku. Być może spodoba wam się też niebanalny pomysł na kiszonego kalafiora.

Ogórki po meksykańsku są wyśmienite
canva/CherriesJD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: