Smakosze.pl
Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku

canva/pawopa3336

Idealnie doprawione ogórki po meksykańsku. Największy hit wśród przetworów

11 Sierpnia 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Znacie ogórki po meksykańsku? Pyszna wersja sezonowego warzywa przyrządzana jest z dodatkiem ostrej papryczki i czosnku. Choć jej zrobienie jest nieco czasochłonne, warto się skusić. Marynowany w aromatycznej mieszance przypraw ogórek jest wyśmienity i pełen charakteru. Zbierze mnóstwo zachwytów.

Przetwory ze świeżych ogórków można przyrządzać na wiele sposobów. Pikantna marynata z chilli i czosnkiem, jaką dziś wam proponujemy, skusi zwłaszcza amatorów dań w stylu meksykańskim. Tak przygotowane ogórki są aromatyczne i pasują zarówno do obiadu, jak i wyrazistych sałatek. Skusicie się?

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej

Obłędne kotlety z kaszy gryczanej. Tani pomysł na pyszny obiad

CZYTAJ DALEJ

Przepis na pełne charakteru ogórki po meksykańsku

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków

  • 8 łyżek soli

  • 6 łyżeczek ostrej papryki w proszku

  • 3 szklanki octu

  • 240 ml oleju rzepakowego

  • 1 kg cukru

Jak zrobić ogórki po meksykańsku? Znamy prosty przepis

Zaczynamy od dokładnego umycia ogórków. Następnie odcinamy im końcówki i kroimy je w słupki. Mniejsze okazy można pozostawić w całości. Warzywa umieszczamy w dużym naczyniu i zasypujemy solą. Przykrywamy ścierką lub folią aluminiową i odstawiamy na 7 godzin.

Po tym czasie odlewamy wodę, a następnie dodajemy ostrą paprykę oraz rozdrobniony w prasce czosnek. Dokładnie mieszamy i pozostawiamy na godzinę. Do garnka wlewamy olej i ocet. Wsypujemy cały cukier. Składniki podgrzewamy i dokładnie łączymy ze sobą.

Zalewę studzimy, a następnie dodajemy do ogórków w misce. Mieszamy, a następnie ponownie całość przykrywamy i odstawiamy. Tym razem na 12 godzin. Zamarynowane ogórki umieszczamy w niezbyt dużych i czystych słoikach.

Przetwory pasteryzujemy w garnku, gotując je zanurzone w wodzie do połowy wysokości przez 1-2 minuty od momentu, gdy płyn zawrze. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, a po otwarciu w lodówce.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na smaczne przetwory. Polecamy m.in. znakomite ogórki po kaszubsku. Być może spodoba wam się też niebanalny pomysł na kiszonego kalafiora.

Ogórki po meksykańsku są wyśmienite

canva/CherriesJD

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Bieszczadzkie racuchy - prosty przepis

Przepisy

Bieszczadzkie racuchy znacznie różnią się od tradycyjnych. Niebywałe, z czego się je robi

Czytaj więcej >
Ciasto ze śliwkami Anny Lewandowskiej

Przepisy

Lewandowska pokazała przepis na ciasto ze śliwkami. 1 szczegół od razu rzuca się w oczy

Czytaj więcej >
Kluski śląskie przyrządzane metodą 1:4

Przepisy

Przygotowujesz kluski śląskie metodą 1:4? Tylko tak masz gwarancję, że wyjdą idealne

Czytaj więcej >
Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni

Przepisy

Podkarpacka banianka, czyli zupa z dyni bije na głowę wymyślne kremy. Prosto i smacznie

Czytaj więcej >
gruszki w słodkim syropie

Przepisy

Gruszki w syropie do słoików. Doskonałe na przekąskę, do mięs i słodkości

Czytaj więcej >
szarlotka

Przepisy

Prosta i szybka szarlotka. Uwielbiane, klasyczne ciasto z jabłkami

Czytaj więcej >