Smakosze.pl Przepisy Chrupiące kotlety z kalafiora. Pyszna propozycja obiadowa
canva/vikif, Getty Images

Chrupiące kotlety z kalafiora. Pyszna propozycja obiadowa

3 lutego 2022
Autor tekstu: Adam Moskal

Polacy kochają wszelkie rodzaje kotletów - smażone mięsne lub warzywne kulki w bułce tartej są bowiem smaczne i sycące. Poniżej pokazujemy przepis na doskonałe kotlety z kalafiora, które szybko podbiją twoje codzienne menu. Wewnątrz pełne są wilgotnej masy, a z zewnątrz zachwycają chrupiąca, brązową skórką.

Kotlety z kalafiora to świetny sposób, aby urozmaicić sobie codzienne żywienie. Choć mięso jest bardzo popularne wśród Polaków, nie należy jeść go zbyt często. Kalafior stanowi jego idealny wręcz zamiennik.

Z tego warzywa można sporządzić najróżniejsze potrawy, o których mnóstwo osób nie ma nawet pojęcia. Kalafior sprawdzi się, chociażby jako spód do pizzy czy ryż. Ogromną zaletą kalafiora jest jego niska kaloryczność - jeśli jesteś na diecie, dzisiejsze kotlety są wręcz stworzone z myślą o tobie.

Przepis na kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior

  • bułka tarta

  • 2 jajka

  • pęczek szczypiorku

  • 2 ząbki czosnku

  • olej

  • sól

  • pieprz

Zacznij od umycia kalafiora pod bieżącą wodą i odcięcia najgrubszych i najtwardszych fragmentów. Pokrój go na mniejsze kawałki, umieść w garnku, dopraw szczyptą soli, zalej wodą i postaw na gazie. Po około 15 minutach gotowania kalafior powinien być już miękki - odcedź go i odstaw na bok do wystudzenia.

Zimne warzywo przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na kawałki równej wielkości. Do kalafiora dodaj sól, świeżo mielony czarny pieprz, 5 łyżek bułki tartej, jajka, zmiażdżone ząbki czosnku oraz świeżo siekany szczypiorek. Wymieszaj masę dłońmi.

Uformuj z niej kotlety i każdy obtocz w większej ilości bułki tartej. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj na niego kotlety. Smaż z obu stron na złoty kolor, a później przełóż je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru oleju. Podawaj z ziemniakami i swoją ulubioną surówką. Smacznego.

Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.

Kotlety z kalafiora

Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy