Chrupiące kotlety z kalafiora. Pyszna propozycja obiadowa
Polacy kochają wszelkie rodzaje kotletów - smażone mięsne lub warzywne kulki w bułce tartej są bowiem smaczne i sycące. Poniżej pokazujemy przepis na doskonałe kotlety z kalafiora, które szybko podbiją twoje codzienne menu. Wewnątrz pełne są wilgotnej masy, a z zewnątrz zachwycają chrupiąca, brązową skórką.
Kotlety z kalafiora to świetny sposób, aby urozmaicić sobie codzienne żywienie. Choć mięso jest bardzo popularne wśród Polaków, nie należy jeść go zbyt często. Kalafior stanowi jego idealny wręcz zamiennik.
Z tego warzywa można sporządzić najróżniejsze potrawy, o których mnóstwo osób nie ma nawet pojęcia. Kalafior sprawdzi się, chociażby jako spód do pizzy czy ryż. Ogromną zaletą kalafiora jest jego niska kaloryczność - jeśli jesteś na diecie, dzisiejsze kotlety są wręcz stworzone z myślą o tobie.
Przepis na kotlety z kalafiora
Składniki:
-
1 kalafior
-
bułka tarta
-
2 jajka
-
pęczek szczypiorku
-
2 ząbki czosnku
-
olej
-
sól
-
pieprz
Zacznij od umycia kalafiora pod bieżącą wodą i odcięcia najgrubszych i najtwardszych fragmentów. Pokrój go na mniejsze kawałki, umieść w garnku, dopraw szczyptą soli, zalej wodą i postaw na gazie. Po około 15 minutach gotowania kalafior powinien być już miękki - odcedź go i odstaw na bok do wystudzenia.
Zimne warzywo przełóż do pojemnika blendera i zmiksuj na kawałki równej wielkości. Do kalafiora dodaj sól, świeżo mielony czarny pieprz, 5 łyżek bułki tartej, jajka, zmiażdżone ząbki czosnku oraz świeżo siekany szczypiorek. Wymieszaj masę dłońmi.
Uformuj z niej kotlety i każdy obtocz w większej ilości bułki tartej. Na patelni rozgrzej dużą ilość oleju i wykładaj na niego kotlety. Smaż z obu stron na złoty kolor, a później przełóż je na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru oleju. Podawaj z ziemniakami i swoją ulubioną surówką. Smacznego.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawych informacji ze świata kulinariów, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się, jak zrobić pierś z kurczaka w marynacie na bazie soku z cytryny. Ten tekst wyjawia przepis na soczystą pierś z kurczaka w miodowo - musztardowej marynacie.
Źródło zdjęcia: canva/vikif, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kwestiasmaku