Chrupiące w każdym kęsie, placki ziemniaczane bez jajka - ze składnikiem niespodzianką
Kochamy placki ziemniaczane. Za ich smak, pożywność i łatwość przygotowania. Nieraz tylko przychodzi nam do głowy, że przydałoby się, gdyby były jeszcze mniej kaloryczne. Mamy na to sposób. Zobaczcie jak przygotować chrupiące w każdym kęsie, placki ziemniaczane bez jajka. Zamiast niego użyliśmy składnika — niespodzianki. Przekonajcie się, jak smakują.
Podstawowym składnikiem placków ziemniaczanych są oczywiście ziemniaki. Najlepiej takie niezbyt wodniste, a raczej mączyste. Pozostałe składniki są w zasadzie zmienne, tzn. można je dodawać lub nie.
Zwykle dodaje się do ciasta na placki ziemniaczane mąkę i jajko. My jednak pokażemy wam, że można się bez jajka obyć. Jajko zastąpimy bowiem startą marchewką. Dzięki temu ciasto też wchłonie nieco mniej tłuszczu w czasie smażenia, więc placki będą mniej kaloryczne.
Chrupiące w każdym kęsie, placki ziemniaczane bez jajka — ze składnikiem niespodzianką
Składniki:
1 kg ziemniaków
2 marchewki
5-6 łyżek mąki pszennej
1 cebula
sól, pieprz
olej do smażenia
Przygotowanie placków ziemniaczanych bez jajka
Ziemniaki umyj, obierz, zetrzyj na małych oczkach. Odciśnij nadmiar płynu, płyn odstaw. Po jakimś czasie zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię ziemniaczaną dodaj do ziemniaków. Ziemniaki posyp też mąką pszenną.
Marchewki obierz, zetrzyj na małych oczkach, oprósz solą, odstaw na 10 minut. Wraz z sokiem dodaj ją do ziemniaków.
Cebulę obierz. Połowę zetrzyj do ziemniaków, drugą połowę pokrój w drobną kostkę i również dodaj ją do ziemniaków. Masę ziemniaczaną wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej trochę oleju. Łyżką kładź porcje ciasta i smaż je z obu stron na złoty kolor. Placki zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
Po więcej inspiracji na pyszne placki ziemniaczane zapraszamy na naszą stronę. Wśród przepisów znajdziecie recepturę na placki ziemniaczane z piekarnika, a także na placki ziemniaczane bez dodatku jajek i mąki.
Źródło zdjęcia: canva/Zdyma4
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: annasudol