Chwyć za jajka i weź czerwoną kapustę. Tak zrobisz najpiękniejsze pisanki na Wielkanoc
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. To magiczny czas, który warto spędzić w gronie rodzinnym, a przy tym zjeść coś smacznego. Jednak aby stworzyć odpowiedni klimat, należy zadbać również o wystrój. Pisanki do obowiązkowa ozdoba wielkanocnego stołu. Sprawdźcie, jak je zrobić.
Tradycja malowania jajek
Tradycja malowania jajek z okazji Wielkanocy jest bardzo bogata i ludzie robią to od wielu lat na różne sposoby. Jest to zwyczaj o niezwykle bogatej historii, który niesie ze sobą wiele symbolicznych znaczeń.
Barwienie jajek na Wielkanoc, powszechnie zwanych pisankami miało swoje początki już lata temu, a konkretnie w dawnych wierzeniach słowiańskich, kiedy to uważano, że jajko jest symbolem źródła życia i płodności. W kolejnych latach tradycja tworzenia pisanek została związana właśnie ze Świętami Wielkiej Nocy, jeszcze bardziej zyskując na popularności .

Jest to świetna okazja do tego, aby stworzyć niepowtarzalny świąteczny klimat. Pisanki znajdujące się na wielkanocnym stole w towarzystwie pysznych potraw budują wystrój i pozwalają poczuć Święta. Przedstawiamy Wam pomysł na to, jak je zrobić .
Jak zrobić piękne pisanki?
Przygotowanie takich pisanek jest bardzo proste, a efekt wizualny jest niesamowity . Błyszczące i pomalowane jajka świetnie uzupełnią wystrój świątecznego stołu. Do ich zrobienia będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 10 jajek
- czerwona kapusta
- woda
- 2 łyżeczki octu
- olej
Dalsza część tekstu pod filmem .
Jak pomalować jajka na Wielkanoc?
Ten sposób na pomalowanie jajek jest bardzo dobry , a efekt wizualny z pewnością zrobi wrażenie na innych gościach.
W pierwszej kolejności kroimy drobno czerwoną kapustę, po czym przekładamy ją do garnka i układamy na niej jajka. Całość zasypujemy resztą kapusty i zalewamy prawie do pełna wodą. Stawiamy na kuchence i gotujemy przez 15 minut na średnim ogniu .

Po tym czasie zdejmujemy garnek z kuchenki i zostawiamy do ostygnięcia. Po godzinie i pełnym wystudzeniu wyciągamy jajka z garnka i czyścimy z kapusty . Wodę z garnka przelewamy przez sitko do osobnego naczynia, aby pozbyć się kawałków warzywa. Następnie dodajemy do tego samego naczynia dwie łyżeczki octu. Maczamy jajka w przygotowanym płynie. Dzięki temu ich kolor jeszcze bardziej się utrwali.
Na koniec nacieramy jajka olejem , aby się pięknie błyszczały.
Tak przygotowane pisanki z pewnością zrobią furorę wśród gości .
Sprawdź przepis na ciasto idealne na Wielkanoc . Zobacz, jaka ryba obniża cholesterol i pomaga walczyć z nadwagą .
