Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babka ziemniaczana z tym dodatkiem jest lepsza, niż z boczkiem. W sam raz na obiad w piątek
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 28.03.2025 10:58

Babka ziemniaczana z tym dodatkiem jest lepsza, niż z boczkiem. W sam raz na obiad w piątek

Pyszna babka ziemniaczana
Fot. Shutterstock/marco mayer

Ziemniaki to produkt, z którego można przygotować naprawdę wiele. Od placków ziemniaczanych po frytki i zapiekankę. Oczywiście nie można zapominać o tym, że są one świetnym dodatkiem do obiadu. Jednak na obiad w piątek warto podać coś innego. Babka ziemniaczana z tajemniczym składnikiem to prawdziwy rarytas. 

Ziemniaki produktem obiadowym

Ziemniaki, to produkt, z którego można przygotować naprawdę wiele. Co nam pierwsze przychodzi na myśl kiedy pomyślimy o tych warzywach? Z pewnością placki ziemniaczane, które zachwycają swoim smakiem. Można je podawać z sosem mięsnym, smażyć z dodatkiem startych pieczarek i sera lub po prostu be niczego. Każda wersja jest smaczna. Ponadto nie można nie wymienić tutaj ziemniaków w postaci dodatku do obiadu. W towarzystwie kotleta schabowego i ulubionej surówki tworzą tradycyjny polski posiłek. Jaki może być jeszcze pomysł na obiad z ziemniaków?

Duża ilość ziemniaków obok siebie
Fot. Canva/Wounds_and_Cracks

Warzywa te są świetnym rozwiązaniem między innymi w okresie Wielkiego Postu, kiedy w piątki obowiązuje nas wstrzemięźliwość  od pokarmów mięsnych. Wtedy świetnym wyborem na tani obiad może być babka ziemniaczana z tajemniczym dodatkiem podbijającym jej smak. Koniecznie wypróbujcie ten przepis

Pyszna babka ziemniaczana w małym naczyniu
Fot. Shutterstock/Ivan Danik
Jak skutecznie odstraszyć gołębie z balkonu? Wystarczą 2 produkty z kuchni

Babka ziemniaczana z cebulą

Babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli to świetny pomysł na obiad na piątek. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna. Idealna na okres Wielkiego Postu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników. 

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 50 ml oleju + 1 łyżka
  • 1 cebula
  • sól
  • pieprz

Dalsza część tekstu pod filmem

Jak przygotować babkę ziemniaczaną z cebulką?

Co na obiad w piątek? Może babka ziemniaczana z cebulką, która zachwyci Was swoim smakiem, a do tego jest prosta w przygotowaniu. 

W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, ścieramy na małych oczkach tarki i przekładamy do miski. Cebulę natomiast również obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym smażymy na patelni do momentu, aż się zeszkli. 

Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, zeszkloną cebulę i olej. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Uzyskana masa powinna być podobna do tej na placki ziemniaczane, lecz troszkę luźniejsza. 

Formę, w której będziemy piec babkę ziemniaczaną, musi być na tyle wysoka, aby masa, którą wylejemy, mogła osiągnąć wysokość 4 cm. Należy ją wcześniej wysmarować dokładnie olejem. Wlewamy naszą masę ziemniaczaną. Jeśli jest taka konieczność, to starannie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut

Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka czy babka w środku jest surowa. Jeśli ziemniaki przykleja się do niego, oznacza to, że trzeba jeszcze piec przez 20 minut. Po upływie 50 minut przykrywamy babkę folią aluminiową, aby się nie spiekła z wierzchu. Następnie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia. 

Tak przygotowana babka ziemniaczana świetnie nada się na bezmięsny obiad. 

Sprawdź przepis na kotlety idealne na piątek. Zobacz, co Ewa Wachowicz podaje do obiadu zamiast ziemniaków

Smakowite kawałki babki ziemniaczanej
Fot. Shutterstock/Piotr Bednarczyk