Babka ziemniaczana z tym dodatkiem jest lepsza, niż z boczkiem. W sam raz na obiad w piątek

Ziemniaki to produkt, z którego można przygotować naprawdę wiele. Od placków ziemniaczanych po frytki i zapiekankę. Oczywiście nie można zapominać o tym, że są one świetnym dodatkiem do obiadu. Jednak na obiad w piątek warto podać coś innego. Babka ziemniaczana z tajemniczym składnikiem to prawdziwy rarytas.
Ziemniaki produktem obiadowym
Ziemniaki, to produkt, z którego można przygotować naprawdę wiele. Co nam pierwsze przychodzi na myśl kiedy pomyślimy o tych warzywach? Z pewnością placki ziemniaczane, które zachwycają swoim smakiem. Można je podawać z sosem mięsnym, smażyć z dodatkiem startych pieczarek i sera lub po prostu be niczego. Każda wersja jest smaczna. Ponadto nie można nie wymienić tutaj ziemniaków w postaci dodatku do obiadu. W towarzystwie kotleta schabowego i ulubionej surówki tworzą tradycyjny polski posiłek. Jaki może być jeszcze pomysł na obiad z ziemniaków?

Warzywa te są świetnym rozwiązaniem między innymi w okresie Wielkiego Postu, kiedy w piątki obowiązuje nas wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych. Wtedy świetnym wyborem na tani obiad może być babka ziemniaczana z tajemniczym dodatkiem podbijającym jej smak. Koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Babka ziemniaczana z cebulą
Babka ziemniaczana z dodatkiem cebuli to świetny pomysł na obiad na piątek. Jest prosta w przygotowaniu, a do tego smaczna. Idealna na okres Wielkiego Postu. Do jej przygotowania będziemy potrzebować następujących składników.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g mąki pszennej
- 50 ml oleju + 1 łyżka
- 1 cebula
- sól
- pieprz
Dalsza część tekstu pod filmem.
Jak przygotować babkę ziemniaczaną z cebulką?
Co na obiad w piątek? Może babka ziemniaczana z cebulką, która zachwyci Was swoim smakiem, a do tego jest prosta w przygotowaniu.
W pierwszej kolejności obieramy ziemniaki, ścieramy na małych oczkach tarki i przekładamy do miski. Cebulę natomiast również obieramy i kroimy w drobną kostkę, po czym smażymy na patelni do momentu, aż się zeszkli.
Do startych ziemniaków dodajemy mąkę, zeszkloną cebulę i olej. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Uzyskana masa powinna być podobna do tej na placki ziemniaczane, lecz troszkę luźniejsza.
Formę, w której będziemy piec babkę ziemniaczaną, musi być na tyle wysoka, aby masa, którą wylejemy, mogła osiągnąć wysokość 4 cm. Należy ją wcześniej wysmarować dokładnie olejem. Wlewamy naszą masę ziemniaczaną. Jeśli jest taka konieczność, to starannie rozprowadzamy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez 60 minut.
Po tym czasie sprawdzamy za pomocą patyczka czy babka w środku jest surowa. Jeśli ziemniaki przykleja się do niego, oznacza to, że trzeba jeszcze piec przez 20 minut. Po upływie 50 minut przykrywamy babkę folią aluminiową, aby się nie spiekła z wierzchu. Następnie wyciągamy ją z piekarnika i odstawiamy do ostudzenia.
Tak przygotowana babka ziemniaczana świetnie nada się na bezmięsny obiad.
Sprawdź przepis na kotlety idealne na piątek. Zobacz, co Ewa Wachowicz podaje do obiadu zamiast ziemniaków.






































