W tym roku na Wielkanoc podam takie ciasto. Jest lepsze niż babka i mazurek

To efektowne ciasto składa się z czterech warstw o bardzo różnorodnym charakterze. Połączone wyglądają bardzo wytwornie. Dobrze uzupełniają się smakami, dają też świetne zestawienie faktur.
Ciasto z kremem krówkowym
Bita śmietana, galaretka, krem krówkowy, a wszystko na spodzie biszkoptowym. To zestawienie, które zadowoli każdego. Takie wykwintne ciasto można podać w zwykłą niedzielę, ale świetnie pasuje także na Wielkanoc, jako kolorowe i wiosenne.
Każda z warstw tego ciasta z osobna jest niezwykle łatwa do przygotowania. Warto jednak zarezerwować sobie czas na przygotowanie go, a zwłaszcza na etapy stabilizowania i zsiadania poszczególnych warstw. Choć piękne, nie jest to ciasto, które możemy przygotować na ostatnią chwilę.

Ciasto na Wielkanoc
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Sprint Cooking. Autorka proponuje ciasto z galaretką agrestową i winogronami, czyli zieloną kompozycję. Zmieniając kolory możemy osiągnąć świetne pomarańczowe ciasto lub żółte – z bananami lub ananasem. Pamiętajmy, by nie używać kiwi, które nie pozwala galaretce się zsiąść.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 300 g masła
- 400 ml śmietanki kremówki
- 180 g cukru
- ½ szklanki oleju
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 100 ml ajerkoniaku
- 2 łyżki żelatyny
- 2 opakowania galaretki
- 400 g kajmaku (masy krówkowej)
- Owoce (np. winogrona, pomarańcze, banany)
- Pasta lub esencja waniliowa
- Woda z sokiem cytrusowym lub alkohol jako poncz

Ciasto wielowarstwowe
Jajka z cukrem ubijamy w mikserze na jasną, puszystą masę. Dodajemy łyżeczkę pasty waniliowej i olej. Miksujemy do połączenia składników.
Do misy partiami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy po każdej partii. Odstawiamy na kilka minut.
Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy do niej ⅔ ciasta i wyrównujemy warstwę. Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Powierzchnię białego ciasta polewamy kakaowym, tworząc nieregularne wzory. Ciasto wstawiamy do piekarnika i pieczemy do suchego patyczka.
Dwa opakowania galaretki rozpuszczamy w 800 ml wrzątku. Odstawiamy do wystudzenia. Wyjęty z piekarnika biszkopt studzimy i nasączamy ponczem.
W misie miksera ucieramy ciepłe masło. Dodajemy łyżkę cukru pudru. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dolewamy ajerkoniak.

Do miksowanego kremu dodajemy po łyżce kajmak. Miksujemy, aż wszystko dobrze się wymiesza. Krem wykładamy na spód biszkoptowy i wyrównujemy powierzchnię.
Na warstwie kremowej układamy owoce. Wylewamy na nie tężejącą galaretkę. Czekamy do pełnego zastygnięcia, najlepiej odstawiając ciasto do lodówki.
Żelatynę zalewamy połową szklanki wrzącej wody. Dokładnie mieszamy. Odstawiamy do wystudzenia.
W misie miksera ubijamy na sztywno schłodzoną śmietankę z cukrem pudrem. Dodajemy pastę waniliową. W trakcie miksowania cienkim strumieniem dolewamy żelatynę. Miksujemy dokładnie.
Bitą śmietanę wykładamy na stężałą galaretkę. Warstwę wyrównujemy, a następnie dekorujemy według uznania – startą czekoladą, polewą lub owocami. Ciasto odstawiamy do lodówki na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Wypróbuj też przepisy na białą kiełbasę w sosie i podlaskie ciasto świąteczne.






































