Smakosze.pl Przepisy Najszybszy przepis na ciasto drożdżowe z lodówki w 5 minut. Wyjmiesz i w chwilę zrobisz najlepszy wypiek
Margit_Roth, Getty Images

Najszybszy przepis na ciasto drożdżowe z lodówki w 5 minut. Wyjmiesz i w chwilę zrobisz najlepszy wypiek

18 listopada 2020
Autor tekstu: Adam Moskal

Ciasto drożdżowe jest bardzo głęboko zakorzenione w polskiej kulturze jedzenia. Wszelkie drożdżowe bułki z lukrem lub nadzieniem, oraz wiele innych wypieków bazuje właśnie ta tym rodzaju ciasta. Dzięki poniższej recepturze będziesz w stanie wykonać je w 5 minut, a resztę pracy zrobi za ciebie lodówka.

Ciasto drożdżowe nigdy nie było prostsze

Doświadczone mamy i babcie w piekarnictwie przyzwyczaiły nas, że ciasto drożdżowe wymaga wyrabiania i czekania. Na stronie internetowej krolowakuchni.pl zaprezentowano nowatorski sposób, który eliminuję ten niewygodny sposób.

Kluczem do sporządzenia doskonałego ciasta drożdżowego przez dużej ilości pracy jest lodówka. Po wymieszaniu składników, co nie powinno zająć więcej czasu niż 5 minut, wystarczy włożyć pojemnik z ciastem do lodówki na dwie godziny i wyjmować je za każdym razem, gdy będzie potrzebne.

W taki sposób masz spory zapas ciasta, które możesz przechowywać w mroźnej lodówce przez kilka dni. Z jego pomocą możesz upiec kilka bułeczek na śniadanie i ciągle mieć w zanadrzu wystarczającą ilość ciasta na dzień następny.

Takie ciasto idealnie nadaje się zarówno do wypieków słodkich jak i słonych. W trakcie pieczenia wystarczy dodać do niego odpowiednie składniki.

Przepis na ciasto drożdżowe z lodówki

Składniki:

  • 700 g mąki pszennej + do podsypania

  • 2 jajka

  • 50 g świeżych drożdży

  • 2 łyżki cukru

  • szczypta soli

  • 100 g masła

  • szklanka mleka

Zacznij od podgrzania mleka i rozpuszczenia w min 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki oraz drożdży. Odstaw je w ciepłe miejsce na 2 minuty, a w między czasie zajmij się resztą składników.

Do sporej miski przesyp przesianą mąkę, resztę cukru, dodaj sól, jajka i zacznij ugniatać ciasto. Dodaj do niego drożdże oraz roztopione masło.

Gdy składniki się połączą, przełóż je do foliowego woreczka strunowego i wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie możesz już przygotowywać smaczne wypieki.

Surowe ciasto wytrzyma w lodówce 1 tydzień, więc warto nie robić go zbyt dużo, jeśli nie pieczesz zbyt dużo. Smacznego.

Źródło: krolowakuchni.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:

[ EMBED-6 ]

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy