Najszybszy przepis na ciasto drożdżowe z lodówki w 5 minut. Wyjmiesz i w chwilę zrobisz najlepszy wypiek
Ciasto drożdżowe jest bardzo głęboko zakorzenione w polskiej kulturze jedzenia. Wszelkie drożdżowe bułki z lukrem lub nadzieniem, oraz wiele innych wypieków bazuje właśnie ta tym rodzaju ciasta. Dzięki poniższej recepturze będziesz w stanie wykonać je w 5 minut, a resztę pracy zrobi za ciebie lodówka.
Ciasto drożdżowe nigdy nie było prostsze
Doświadczone mamy i babcie w piekarnictwie przyzwyczaiły nas, że ciasto drożdżowe wymaga wyrabiania i czekania. Na stronie internetowej krolowakuchni.pl zaprezentowano nowatorski sposób, który eliminuję ten niewygodny sposób.
Kluczem do sporządzenia doskonałego ciasta drożdżowego przez dużej ilości pracy jest lodówka. Po wymieszaniu składników, co nie powinno zająć więcej czasu niż 5 minut, wystarczy włożyć pojemnik z ciastem do lodówki na dwie godziny i wyjmować je za każdym razem, gdy będzie potrzebne.
W taki sposób masz spory zapas ciasta, które możesz przechowywać w mroźnej lodówce przez kilka dni. Z jego pomocą możesz upiec kilka bułeczek na śniadanie i ciągle mieć w zanadrzu wystarczającą ilość ciasta na dzień następny.
Takie ciasto idealnie nadaje się zarówno do wypieków słodkich jak i słonych. W trakcie pieczenia wystarczy dodać do niego odpowiednie składniki.
Przepis na ciasto drożdżowe z lodówki
Składniki:
-
700 g mąki pszennej + do podsypania
-
2 jajka
-
50 g świeżych drożdży
-
2 łyżki cukru
-
szczypta soli
-
100 g masła
-
szklanka mleka
Zacznij od podgrzania mleka i rozpuszczenia w min 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki oraz drożdży. Odstaw je w ciepłe miejsce na 2 minuty, a w między czasie zajmij się resztą składników.
Do sporej miski przesyp przesianą mąkę, resztę cukru, dodaj sól, jajka i zacznij ugniatać ciasto. Dodaj do niego drożdże oraz roztopione masło.
Gdy składniki się połączą, przełóż je do foliowego woreczka strunowego i wstaw do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie możesz już przygotowywać smaczne wypieki.
Surowe ciasto wytrzyma w lodówce 1 tydzień, więc warto nie robić go zbyt dużo, jeśli nie pieczesz zbyt dużo. Smacznego.
Źródło: krolowakuchni.pl
Koniecznie obejrzyj nasze proste przepisy na idealne, jesienne potrawy:
[ EMBED-6 ]