Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 22.04.2025 06:00

Szybkie ciasto, które zawsze się udaje. Smakuje jak karpatka, a jest bez pieczenia

karpatka
Fot. Canva/czarny_bez

Oto przepis na przyspieszoną karpatkę. Uwielbiane przez wielu ciasto z kremowym wypełnieniem i ptysiowym spodem można przygotować bez pieczenia. Wystarczy uciec się do prostych trików.

Szybka karpatka

Karpatka to ciasto, które karierę zrobiło w latach 80. jako łatwe do kupienia w zestawie do przygotowania. Choć ułatwiało to pieczenie ciasta, nie rozwiązywało jednego problemu – pieczenia właśnie. To jednak także można naprawić.

Sposobem na to jest, oczywiście, groszek ptysiowy. Składnik ten, dostępny w każdym sklepie, smakiem praktycznie nie różni się od upieczonego spodu ptysiowego. Kiedy dostatecznie nasiąknie budyniem, będzie miękki i delikatny w smaku. Jest przy tym bardzo łatwy w obróbce.

groszek ptysiowy
Fot. Canva
Ten chleb bez zakwasu piekę co kilka dni. Jeszcze się nie zdarzyło, żeby nie wyszedł

Ciasto z 6 składników

Na tę karpatkę bez pieczenia potrzeba dosłownie 6 składników. Przepis można jednak wzbogacić o owoce. Te trzeba jednak wybrać w zależności od sezonu – następnie zasypać cukrem, obgotować w małej ilości wody i ułożyć dodatkową warstwę na kremie budyniowym.

Dalsza część tekstu pod filmem.

Składniki

  • ½ l mleka
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego
  • 80 g cukru (mniej, jeśli budyń jest słodzony)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • Opakowanie groszku ptysiowego
budyń
Fot. Canva

Karpatka na szybko

Budyń rozprowadzamy w ¾ szklanki mleka. Pozostałą część mleka podgrzewamy, rozpuszczając w niej cukier i cukier waniliowy. Cały czas mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.

Do rondelka dolewamy budyń. Gotujemy go na gęstą masę. W garnku nakrywamy folią kuchenną na dotyk i odstawiamy do przestudzenia.

Kiedy budyń będzie zimny, masło w temperaturze pokojowej kroimy na kostki i wrzucamy do misy miksera. Wyrabiamy, aż nieco się napowietrzy. Następnie łyżkami dodajemy budyń, nie przestając wyrabiać.

miksowanie masła
Fot. Canva

Okrągłą formę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Brzegi okładamy rantówką cukierniczą. Na dno wyrzucamy warstwę groszku ptysiowego.

Masę kremową wykładamy w całości na groszek. Wyrównujemy dokładnie i przykrywamy drugą warstwą ciastek. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Wypróbuj też przepisy na karkówkę w sosie własnym i roladki z szynki.

karpatka bez pieczenia
Fot. YouTube/MeCooks