Smakosze.pl Przepisy Ciasto drożdżowe z kruszonką robię z przepisu babci. Wilgotne i puszyste jak chmurka
Fot. Shutterstock/PawelKacperek

Ciasto drożdżowe z kruszonką robię z przepisu babci. Wilgotne i puszyste jak chmurka

20 grudnia 2024

Ciasto drożdżowe z kruszonką nie jest może najszybszym ani najprostszym wypiekiem. Jednak z tym przepisem jest łatwe, a przede wszystkim daje olbrzymią ilość satysfakcji. Dotyczy to zarówno kucharki, jak i konsumentów takiego ciasta.

Doskonałe ciasto drożdżowe

Wydaje nam się często, że użycie drożdży w kuchni podnosi trudność wypieków na zupełnie nowy poziom . Jednak w gruncie rzeczy zaczyny nie są aż takie trudne do kontrolowania, a przygotowanie ciasta drożdżowego może być równie przyjemne jak zwykłego przaśnego biszkoptu. A gotowy wypiek z pewnością na tym zyska.

Sztuka polega na tym, by ciasto było lekkie jak chmurka i wilgotne . Nie ma być przecież chlebem, a puszystym deserem , którym zajadamy się już po posiłku. Temu efektowi służy kilka prostych zabiegów.

zagniatanie ciasta drożdżowego
fot. Canva
Dodaj do bulionu, a później wrzuć grzyby. Wigilijna zupa siostry Anastazji nie ma sobie równych

Ciasto z kruszonką na święta

Do takiego ciasta można oczywiście dodać bakalie czy skórkę pomarańczową . Jednak z lekkim waniliowym posmakiem i puszystą strukturą, doskonale prezentuje się w najprostszym zestawieniu. Przygotowujemy więc kruszonkę , której zwartość doskonale skontrastuje się z delikatnością ciasta.

Składniki ciasta

  • 450 g mąki
  • 1 jajko i 2 żółtka
  • 120 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 30 g drożdży
  • 100 ml oleju
  • 70- 80 g sparzonych wrzątkiem rodzynek

Składniki kruszonki

  • 150 g mąki
  • 80 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 70 g zimnego masła

Jak zrobić wilgotne ciasto drożdżowe

Połowę mleka lekko podgrzewamy i przelewamy do miseczki. Dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na 20 minut, by drożdże wystartowały.

Mąkę przesiewamy do dużego naczynia. W osobnej misce ubijamy całe jajko i dwa żółtka z cukrem na puszystą masę. Do mąki dodajemy zaczyn drożdżowy i jajka oraz resztę mleka.

Ciasto mieszamy i wyrabiamy. Kiedy będzie miało jednolitą konsystencję, dodajemy partiami olej. Wciąż wyrabiamy, by składniki dobre się połączyły, przez co najmniej 15 minut. Dodajemy rodzynki i ponownie mieszamy.

Ciasto w dużej misce przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość . Powinno to zająć ok. godziny. Następnie przekładamy je do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawiamy do drugiego wyrośnięcia.

W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i przygotowujemy kruszonkę. Zimne masło łączymy z mąką i szybko wyrabiamy. Kiedy zmieni się w sypkie „kluski” dodajemy cukier i cukier waniliowy.

Po 30 minutach drugiego wyrastania ciasta , smarujemy je z wierzchu mlekiem i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Kiedy będzie złociste, wyjmujemy je i pozostawiamy do przestudzenia.

Sprawdź też nasze porady dotyczące wyboru jajek i ryby na święta .

wyrośnięte ciasto
fot. Canva
Zapomniane mięso lepsze niż schab i indyk. Podaj na świąteczny obiad, zachwyty gwarantowane
W tym roku podam ją na Sylwestra. Sałatka „słonecznik” jest lepsza niż gyros
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy