Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomniane mięso lepsze niż schab i indyk. Podaj na świąteczny obiad, zachwyty gwarantowane
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 20.12.2024 15:56

Zapomniane mięso lepsze niż schab i indyk. Podaj na świąteczny obiad, zachwyty gwarantowane

gęś na talerzu
Fot. Shutterstock/Alexander Raths

Na świątecznym stole chcielibyśmy stawiać potrawy jednocześnie tradycyjne i nieoczekiwane. Taka właśnie będzie gęś – rzadko dziś jadane mięso, które od wieków znajdowało się w naszym jadłospisie. Czas je tam przywrócić.

Pieczona gęś z jabłkami na święta

Gęś, jedno ze zwierząt od wieków hodowanych w Polsce dla mięsa, wraca do naszych łask bardzo powoli. Od lat popularyzuje ją kampania pod hasłem Gęsina na św. Marcina. Wezwanie tego świętego przypada 11 listopada. To właśnie w tych okolicach drób tego gatunku jest najlepszy.

A zatem jesienno-zimowy sezon to doskonały czas właśnie na gęsinę. To produkt odświętny, mięso drobiowe, ale bardzo bogate w smaku w porównaniu do kurczaka czy nawet indyka. Doskonałym sposobem na podanie gęsiny w tradycyjnym wydaniu jest pieczeń z gęsi z jabłkami – w sam raz na święta.

gęś w całości
fot. Canva
Makłowicz dodaje je do kompotu wigilijnego. Nieoczywisty wybór może zaskoczyć

Świąteczna pieczeń z gęsi

Gęś jako produkt warto polecać ze względu na to, jak zdrowa jest. Tłuszcz gęsi jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe. A jej mięso dostarcza istotnych ilości witamin A, E, PP i tych z grupy B. Jest tłuste, dzięki temu wychodzi z niego bardzo wdzięczna potrawa, zwłaszcza jeśli upiec ją z jabłkami i podać z czerwoną kapustą.

Składniki

  • Świeża lub mrożona gęś (ok. 3 kg)
  • 2 jabłka
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 5 gałązek tymianku
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 ml tłoczonego soku jabłkowego
  • Sól, pieprz

Pieczeń z gęsiny na święta

Gęś dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacieramy mięso pieprzem, solą i majerankiem. Odstawiamy na kilka minut.

Żurawinę zalewamy gorącą wodą. Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki. Żurawinę odcedzamy i dodajemy do jabłek. Obrywamy listki tymianku, przeciskamy przez praskę czosnek i łączymy z pozostałymi składnikami.

Mieszanką owocową wypychamy gęś i układamy w brytfannie. Podlewamy sokiem jabłkowym. Gęś wstawiamy na 1,5 godziny do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. Z pieczeni wytapiać się będzie tłuszcz i łączyć z sokiem jabłkowym. Podlewamy nim pieczeń co kilkanaście minut.

Sprawdź też porady dotyczące wyboru jajek w sklepie i ryby na święta.

udko z gęsi
fot. Canva